YA RABBİM VATANIMIZI KORU İÇ VE DIŞ DÜŞMANLARIN ŞERRİNDEN MUHAFAZA EYLE.
ALLAHIM EZANLARIMIZI DİNDİRTME,BAYRAĞIMIZI İNDİRTME,GÜZEL ÜLKEMİZİ BÖLMEK İSTEYENLERE FIRSAT VERME ..
AMİN AMİN AMİN

PANDİSPANYA NASIL YAPILIR

PANDİSPANYA YAPIMI
Selamlar arkadaşlar ,yorumcularım ve bazı blog dışındaki arkadaşlarım pandispanya yaptıklarını ama güzel kabarmadığını veya önce kabarıp sonra çöktüğü söyleyip senin pandispanyaların nasıl böyle kabarıyor ve öyle kalıyor diye sordular.
Bende nacizane dilim döndüğünce anlatmaya çalışayım ,şu varki burada yazdığım bilgiler yıllardır araştırarak ve yap boz tekniğiyle öğrendiğim bilgiler ,pasta kursa gitme imkanım olmadı.
Benim her zaman güvenerek yaptığım klasik pandispanya tarifimi vereyim.18 cmlik kalıp için
3 yumurta
1 su bardağından biraz eksik toz şeker
1 su bardağından üç parmak kadar eksik un ,bardağın kalan kısmını nişastayla dolduruyorum
yarım paket kabartma tozu
yarım çay bardağı kadar sıcak süt
Önce yumurta aklarını bir tutam tuz ile biraz çırptım.Şekerin yarısınıda ekleyip kar haline getirdim.
Kalan şekerle ile yumurta sarılarını şeker eriyene dek iyice çırptım.Çırparken sıcak sütüde ilave ettim.Unu ,n,şastayı ve kabartma tozunu eleyerek ilave ettim.Çırpmaya devam ettim.En son yumurta aklarını tel çırpıcıyla veye spatulayla hangisi varsa ben bazen spatula bazende tel çırpcıyla çırpmadan yavaş yavaş yumurta aklarını söndürmeden yumurta sarılı karışıma yedirdim.
Kalıbımın dibine yağlı kağıt kesip koydum ,kalıbı yağlamadan hamuru kalıba boşalttım.Kürdan testiyle pişirdim.Tamamen sıfır yağlı bir pandispanya oluyor.
OVALEKSLİ PANDİSPANYA
Ovaleksli pandispanya daha pratik yapılıyor,bütün malzemeleri karıştırma kabına koydum.Yarım tatlı kaşığı kadar ovalekside ilave ettim,üç dakika yavaş üç -dört dakikada hızlı devirde mikserle karıştırdım.Aynı şekilde hazırladığım kalıba boşalttım ve pişirdim.
Arzu edersiniz pasta yerine çikolata soslu kek olarakta tüketebilirsiniz.
Benim pandispanya yaparken dikkat ettiğim püf noktalarım küçük ama önemli bilgiler.
1-Yumurtalar oda ısısında olmalı
2-Şeker ile yumurtayı çırparken şeker iyice eritilmeli
3-Kabartma tozu miktarı fazla,un ve nişasta miktarı az olmamalı yoksa kek kabarıp tekrar çöküyor.
4-Ben pandispanya piştikten sonra fırından alıp tel ızgara üzerinde ters çevirerek soğutuyorum böylece pandispanyamın formu bozulmuyor.
Benim paylaşacaklarım şimdilik bu kadar bir nebze faydam olduysa ne mutlu bana ,hoşçakalın..





18 yorum:

  1. Çok güzel anlatmışsın.Ben üstteki tarifi aldım.yakında deneyeceğim.sevgiler.iyi geceler.....

    YanıtlaSil
  2. anım tarifini not aldım:))

    GErçekten pasta konusunda seni tek geçiyorum canım...

    YanıtlaSil
  3. hımm ellerıne saglık super gorunuyor

    YanıtlaSil
  4. Merhaba. Pandispanya yapımını çok güzel anlatmışsınız, teşekkür ederim. Benim de en son yaptığım pandispanya başarısız olmuştu. Sanırım şekeri yeterince eritmedim. Önerilerinize dikkat edeceğim. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. EMEĞİNE SAĞLIK ABLACIM BENİM...
    SEVGİLERİMİ GÖNDERİYORUM SANA...

    YanıtlaSil
  6. süper vede sahane görünüyor cokda güzel anlatmissiniz sagolun birse y soracagim yurtdisinda oldugum icin oveleksin ne oldugunu anlamadim yazarsaniz sevinirim sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Canım,
    Ellerine sağlık. Çok güzel görünüyor.
    Pandispanya yapımındaki incelikleri paylaşımın için teşekkürler.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  8. süper olmuş pandispanyan canım ellerine sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
  9. benim de şikayetçi olduğum bir konuydu. tam üstüne geldiğim iyi oldu. paylaştığın için teşekkürler. eline sağlık.

    YanıtlaSil
  10. abla harika görünüyor ellerine saglık ben hazırcıyımm eskiden yapardım ama şimdi yapamıom malum elifcik:))

    YanıtlaSil
  11. canım sana ödülüm var sevgiler

    YanıtlaSil
  12. tarifin çok güzelmiş:) çok faydalı oldu canım:) ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  13. Merhaba, bir sorum olacak pandispanyam fırında çok guzel pişerken daha sonra fırındayken baktığımda ortası çöküyor bu neden kaynaklanıyor olabilir?
    Tşk ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pandispanyanın çökmesinin bir kaç sebebi var..
      unu az gelmiş olabilir,fırına koyduğunda fırın kapağı erken açılırsa birde uygun ısıda pişirilmesse benim bildiklerim bunlar İnşaAllah bir faydam olmuştur

      Sil
  14. Adsız23.9.14

    ovaleks ile yaptigim kekler pismis gozukuyor kurdanlada test ediyorum fakat servis yapacagim zaman sanki tam pismemis gibi oluyor ne yapmaliyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pandispanya ve kek yaparken kürdan testinde kürdan temiz çıksada piştiğinden emin değilsem biraz daha fırında tutuyorum veya fırının ısısını kapatıp kapağını açıyorum keki 5 veya 10 dakika daha fırında tutuyorum..
      Uzun zaman önce bende kek ve pandispanyada ovaleks kullanmıştım ama artık kullanmıyorum ..
      Umarım faydam olmuştur kolaylıklar dilerim

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    3. Fırında tutarken yakmamaya dikkat tabii :)))

      Sil

Yorumlarınız için çok teşekkürler