YA RABBİM VATANIMIZI KORU İÇ VE DIŞ DÜŞMANLARIN ŞERRİNDEN MUHAFAZA EYLE.
ALLAHIM EZANLARIMIZI DİNDİRTME,BAYRAĞIMIZI İNDİRTME,GÜZEL ÜLKEMİZİ BÖLMEK İSTEYENLERE FIRSAT VERME ..
AMİN AMİN AMİN

LAHANA DOLMASI

Hayırlı cumalar arkadaşlar cumamız mübarek olsun...
Lahana sarmasını çok severim oldukça uğraştırıcı olduğu için sık sık yapmam.....Sevgili Cahidede lahana dolmalarını görünce denedim lahana sarması kadar olmasada yinede zaman alan bir yemek ama lezzeti çok güzel...
Ben malzemelerimi ölçmeden yaptığım için tarifi sevgili Cahideden kopyalayıp yayınlıyorum ...
8-10Yaprak sarmalık lahana
300 gr. kıyma(ben kıyma ve bulgur kullanmadım)
1 büyük kase bulgur ve pirinç yarı yarıya olacak
1 Büyük kuru soğan
1 diş sarmısak(ben kullanmadım)
Bir kaç dal maydonoz
1 Yemek akşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
Karabiber,tuz,reyhan(ben reyhan ve yeni bahar kullanmadım)
Bir çay kaşığı yeni bahar
Zeytin yağı
Sosu için
1 Kaşık salça
1 kaşık tereyağı
Porsiyonluk lahana dolmasının yapılışı
Lahanaların yapraklarını burada olduğu gibi ayırın.
Pirinç ve bulguru yıkayın.Maydanoz ve soğanı doğrayın, kıymayı, baharat ve yağı ilave edip yoğurun.
İç malzemesine 1.5 bardak kadar su koyun ki pişerken içi kuru kalmasın.(Ben bulgur ve kıyma kullanmadığım ve ocak üstünde pişirdiğim için iç malzemesine su koymadım iç malzemesinide klasik dolma harcı olarak hazırladım)
Yaprakları küçük bir kasenin içine serip, kenarlara taşacak şekilde ayarlayın. Kalın damarları mutlaka çıkarın.
Kaseye serdikten sonra, iç koymadan önce mutlaka küçük lahana parçalarından dibe serin ki, ters çevirdiğiniz kısım çok ince olmasın.(Kasenin içine lahana yapraklarını koyarken biraz üst üste yerleştirdimki pirinçler dökülmesin)

Hazırladığınız içten 2 veya 3 kaşık koyun, kenarları içe doğru kapatın.
İç bitene kadar bu işlemi tekrarlayıp dolmaları tepsiye dizin.
üzerine erittiğiniz yağ ve salça karışımını gezdirin.
2 bardak kadar sıcak su koyup üzerini aliminyum folyoyla kapatın.
Lahanalar yumuşayana kadar 200 derecelik fırında pişirin.
Tecrübelerime dayanarak tavsiye edeyim; Dolmaları fırın yerine, yayvan bir tencereye dizerseniz çok daha kolay ve yumuşak pişer. Fırında süre epey uzuyor.
(Arkadaşlar ben dolmalarımı pilav tencerisine dizdim üzerini ısıya dayanıklı porselen tabakla kapattım 1 yemek kaşığı kadar salçayı yaklaşık 3 su bardağı kadar sıcak suyla karıştırıp tencereye ilave ettim ocak üzerinde su azaldıkça az az su ilave ederek pişirdim benim dolmalarımın pişmesi yaklaşık bir saati buldu...
Yapacak olan arkadaşlara kolaylıklar diliyorum..
Lahana dolmamı sevgili Paşasofram ve Pastaeline gönderiyor kolaylıklar diliyorum....)
NOT:Arkadaşlar bu gün TRT2 de
Subliminal mesaj ve 25.kare tekniğiyle ilgili bir proğram var fragmanlardan gördüğüm ve daha önceden duyduklarım kadarıyla çok güzel bir konuyu ele almışlar proğram saat 21.05 te ......


13 yorum:

  1. Merhaba,
    Çok güzel görünüyor, eminim lezzeti de öyledir.Ellerinize sağlık.
    Hayırlı cumalar,sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Cafe Kanelocım...

      Sil
  2. CANIM HANİFEM ELLERİNE SAĞLIK
    BEN ÇOK SEVERİM:))
    SENİNDE MÜBAREK OLSUN....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Saoğlasın bir kase lezzetçim..

      Sil
  3. bayılırım...
    hoşgeldin arkadaşım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Fincan Teyzecim sende hoş geldin..

      Sil
  4. cok tsk.ler katilim icin canim ellerine saglik

    YanıtlaSil
  5. MMMMM,HEN DE SALÇALI
    ELLERİNE SAĞILIK CANIM.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Mazesçim....

      Sil
  6. ellerine sağlık ne kadar sağlıklı bir lütüf lahana bizim için;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın arkadaşım annemin şeker problemi lahana sebebiyle şifa buldu...

      Sil
  7. bence oldukça güzel olmuş elinize sağlık:)tarifi aldım.teşekkürler

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için çok teşekkürler