YA RABBİM VATANIMIZI KORU İÇ VE DIŞ DÜŞMANLARIN ŞERRİNDEN MUHAFAZA EYLE.
ALLAHIM EZANLARIMIZI DİNDİRTME,BAYRAĞIMIZI İNDİRTME,GÜZEL ÜLKEMİZİ BÖLMEK İSTEYENLERE FIRSAT VERME ..
AMİN AMİN AMİN

EVDE ÇÖKELEK YAPIMI


Evde kalan yoğurtları değerlendirmenin yolunu buldum çökelek yapmak....
Geçen gün kalan yoğurtları çökelek yaptım vede ev yapımı çökeleğimle börek yaptım..

Yetmedi birde tereyağlı çökelek yaptım..
Nette araştırma yaptım sanal mutfak ve sevgili Cahidenin bilgilerinden faydalandım ve çökeleğimi hazırladım artık evde kalan sulanmış yoğurtları ne yaparım diye düşünmeyeceğim..
Önce çökeleği nasıl yaptım anlatayım..
Kalan yoğurtlar bir tencereye alınır yoğurt sulanmış ise su eklemeye gerek yok tencere ocağın üzerine konur orta ateşte kaynamaya bırakılır kaynamaya başlayınca altı kısılır suyunu çekmeye başlayınca tuz ve istenirse bir tatlı kaşığı tereyağı eklenir....
Suyu azalınca zaten yoğurt öbek öbek topaklanmaya başlıyacak ateşten alınır hafif ılıklanınca sık dokulu süzgecin üzerine konur suyu iyice süzülünce dolaba kaldırılır.. 

İsterseniz börekte....
İster tereyağlı yapıp yersiniz afiyet şifa olsun..



TATLI KURABİYE


Arkadaşımda yedim bu kurabiyeleri pek beğendim eve gelince bende yaptım arkadaşım cevizli yapmıştı evde ceviz olmayınca ben hindistan cevizi ve toz şeker kullandım ama cevizli daha güzel oluyor....
Malzemelerimiz neler..
1 paket margarin
6 yemek kaşığı toz şeker
2 yumurta (beyazı üzerine)
1 paket kabartma tozu
Hindistan cevizi ve toz şeker(orjinali dövülmüş ceviz)
Oda ısısndaki margarin ve şekeri karıştırdım daha sonra yumurta sarıları,un ve kabartma tozuyla hamur yaptım...
Ceviz büyüklüğünde hamur alıp yuvarladım önce yumurta akına bir kısmını toz şekere bir kısmını hindistan cevizine buladım ısıtılmış fırında pişirdim...


KAKAOLU,DAMLA ÇİKOLATALI VE FINDIKLI KEK


Hayırlı Cumalar arkadaşlar hepimizin cuması mübarek olsun bu mübarek günde benide duada unutmazsanız çok sevinirim..
Dün akşam fındıklı,damla çikolatalı ve kakaolu kek yaptım,mübarek Cuma günümüzü layıkıyla geçirmemiz dileğiyle tarifime geçiyorum.
3 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
2,5-3 su bardağı un
2,5-3 yemek kaşığı kakao
1 avuç damla çikolata
Kek kalıbının tabanını kaplayacak kadar fındık kırığı
Yumurta ve şekeri köpük köpük olana dek çok iyi çırptım.Süt ve sıvıyağı ilave edip mikseri iki-üç saniye çalıştırıp,daha sonra un,kakao ve kabartma tozunu ilave ettim,un karışana kadar çok az mikserin en düşük kısmında çalıştırdım.
Kek kalıbını sıvıyağla yağladım kalıbın tabanını fındık kırığıyla kapladım hamuru kalıba boşalttım damla çikolatayı ilave edip hamuru kaşıkla hafifçe karıştırdım.....
Isıtılmış fırında pişirdim...Tarifimi Porselen demlik ve Çay hahve etkinliğine gönderiyorum arkadaşlarıma kolaylıklar diyorum.



TART

Mutlu hafta sonları arkadaşlar çok kolay ikramlık tarifim var pratik tart ister pudingle ister şantiyle,isterseniz meyveli isterseniz çikolatalı,kısa sürede hazırlanıyor..
Tarifimize geçelim...
2 yumurta
2 kahve fincanı şeker
1 kahve fincanı yoğurt
1 kahve fincanından biraz eksik sıvıyağ
4-5 fincan un
Yarım paket kabartma tozu
Yumurta ve şeker iyice çırpılır yoğurt ve sıvıyağ eklenir kısa bir süre daha çırplır daha sonra un ve kabartma tozu eklenir kuru malzemeler karışana kadar çırpılır yağlanmış tart kalıbıa dökülür.Isıtılmış fırında pişirilir.
Ben tartın birini şantiyle hazırladım bir poşet şantiyi sütle çırptım tartın üzerine yaydım şantinin üzerine çikolata sosu gezdirdim.
Diğer tart içinde bir poşet pudingi,5oo ml süt ve 1 yemek kaşığı nişastayla pişirdim biraz ılınıca tartın üzerine yaydım damla çikolata ve inci şekerle süsledim.
Tarifimi Porselen demlik ve Çay hahve etkinliğine gönderiyorum arkadaşlarıma kolaylıklar diyorum...


KADAYIFLI TATLI


Soğuk çok soğuk İzmirde bu gün içimizi titreten bir soğuk var....Bu gün semt pazarımızın günü gerçi artık marketler açıldığından beri semt pazarlarına ilgi kalmadı ben yinede pazarlara gitmeyi seviyorum içim soğuktan titresede:))))
Artık sağlık açısından tatlı tüketiminde sütlü tatlı tercih etmeye çalışıyorum diyeceğim ama yine gazetelerde sütte hastalık tehdidi diye bir çok haber okuyunca ne kadar sağlıklı onuda bilmiyorumya..
Ne diyelim Rabbim insanların içine merhamet versin meyveyi,sebzeyi,sütü kendimiz üretemiceğimize göre elimizden geldiğince güvendiğimiz markaları kullanmaya çalışacağız neyse içimizi karartmayalım tarife geçelim...
Kadayıflı tatlıyı daha önce tepside yapmıştım....Tek kişilik kasedelerde nasıl olur deyip denedim çokta güzel oldu özellikle servis açısından...
Malzemelerimiz neler bir bakalım.
1 lt süt
1çay bardağı un
1çay bardağı nişasta bir parmak eksiltip unla tamamladım
2 çay bardağı toz şeker
2 yemek toz şanti
250- 300 gram kavrulmuş kadayıf(Sıvıyağla tencerede kavurdum)Tam ölçü veremiyorum ben dondurucuda olan kadayıflarımı kullandım.
Un,nişasta,şekeri kuru olarak tencerede karıştırdım sütü lave edip sürekli karıştırarak pişirdim....
10-15 dakika sonra toz şantiyi muhallebinin içine koydum mikserle güzelce çırptım.
Kaselerin dibine kavrulmuş kadayıftan yaydım muhallebiden kaselere paylaştırdım üzerlerine tekrar kadayıftan yaydım ben iki kaseyi kadayıfsız yaptım üzerine çikolata sosu gezdirdimTatlının bir kasesine bir sıra kadayıf bir sıra muhallebi tekrar kadayıf ve muhallebi koyarak yaptım.
Tarifimi Porselen demlik ve Çay hahve etkinliğine gönderiyorum arkadaşlarıma kolaylıklar diyorum...



ÇİÇEK KURABİYE

Selamlar arkadaşlar cümlemize sağlıklı,huzurlu ve çoook mutlu bir hafta dilerim...
Geçen gün marketten vanilya aldım paketin arkasında yazan tarifi denedim yumuşacık kurabiyelerim oldu..
Ben birazına çikolata sosu birazınıda marmelet sürdüm çok yumuşak kurabiye sevmiyorsanız eritilmiş çikolata sürün marmelat ve çikolata sosu kullanmayın kurabiyeleri dahada yumuşatıyor........

Şimdi sıra tarifimizde..
2 yumurta
150 gram margarin
1 su bardağı pudra şekeri
1 paket vanilin
1 paket kabartma tozu
2 su bardağı un
Yumurta,margarin ve şekeri 2 dk kadar çırptım.Elediğim unu kabartma tozunu ve vanilyayı ilave ettim..
Sıkma torbasına koyup yağlı kağıt serdiğim tepsiye aralıklarla sıktım.Isıtılmış fırında pişirdim.
*Benim fırınım midi fırın ve hamur işlerimi genelde 130 ve 140 derecede pişiririm ama bu kurabiyeler için fırını 150 derece ısıttım kurabiyelerin fazla yayılmaması için......
Kurabiyeleri fırına koyduktan bir müddet sonra ısıyı düşürdüm.Bu tür kurabiyeleri bir dahaki yapışımda 160 derece civarında ısıtmayı düşünüy
orum sizde kendi fırın ısınıza göre ayarlayabilirsiniz.
Tarifimi Porselen demlik ve Çay hahve etkinliğine gönderiyorum arkadaşlarıma kolaylıklar diyorum...


ELMALI TURTA

Hayırlı cumalar arkadaşlar çok soğuk bir günden selamlar...İzmir'de çok soğuğa alışık olmasakta ben her zaman kış mevsimini çok sevmişimdir.
Önemli bir derdin,tasan yoksa helede sıcacık çay yanınada mis gibi hamur işi varsa pek bir mutlu olurum.
Geçen hafta misafirlerim vardı o zaman yapmıştım elmalı turtayı,sevgili Sevilden aldım tarifini şimdilerde bloğunu çok sık güncelleyemesede tarifleri çok güzeldir arkadaşımın..
Elmalı bir çok tarifte olduğu gibi ilk yapıldığında kıtır kıtır bir hamur oluyor bekledikçe içindeki elmadan dolayı yumuşuyor bu yüzden fazla bekletmemekte fayda var...
Tarifimize geçelim artık..
1 paket margarin
1 ymurta
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı pudra şekeri
un
Rendelenmiş elma
Toz şeker
Oda ısısndaki margarine şekeri ekledim elimle karıştırarak şekeri erittim daha sonra diğer malzemeleride ilave ettim kulak memesi kıvamında hamur hazırladım ceviz kadar parçalar alıp yağlanmış kalıblara elimlere incelterek yerleştirdim.
Daha sonra elmayla toz şekeri karıştırdım pişirmeden kalıblara pay ettim kalan hamurdan kalıbla şekiller kesip elmaların üzerine koydum.
Isıtılmış fırında pişirdim.
Ben hamurun bir kısmını minik tart kalıbında bir kısmınıda büyük tart kalıbında pişirdim.
Tarifimi Porselen demlik ve Çay hahve etkinliğine gönderiyorum arkadaşlarıma kolaylıklar diyorum...


TEPSİDE PASTA

Hayırlı haftalar hepimize arkadaşlar.....
Tepside pratik pasta yapayım dedim görüntüsü pek şık oldu ama krema yerine şanti kullanmak gerekiyor lezzet olarak sorun yok ama marmelat kullandığım için keserken şekil bozukluğu oluyor,şimdi tarifimiz..
4 yumurta
3 fincan şeker
1 fincan sıvı yağ
1 fincan su
1 su bardağı un
1 su bardağı nişasta
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Kreması
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tereyağ
3 fincan şeker
1 kg süt
1 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket krem şanti
Çikolata sos
Erik marmeladı
1 poşet şanti
1 bardak soğuk süt
Yapılışı
Yumurtaları şeker ile köpürene kadar çırptım....
Diğer malzemeleride ilave ederek kek hamuru hazırladım,dikdörtgen borcama döküp ısıtılmış fırında pişirdim.....
Diğer taraftan bir tencere içerisinde 2 yemek kaşığı tereyağ ve 2 yemek kaşığı un kavurdum sürekli karıştırılarak sütü ilave ettim....Bir su bardağı un daha ekleyip şeker ve vanilya da koyarak kremayı hazırladım.
Krema soğuyunca ve bir paket şantiyi ekleyerek mikserle 5 dk çırptım.....
Kremayı kekin üzerine döktüm.
Şantiyi sütle çırpıp dolabta bir müddet beklettim kremanını üzerini şantiyle süsledim oluşan boşluklara marmelat ve eritilmiş çikolata döktüm.Dolapta dinlendirip servis yaptım.
Tarifimiz Porselen demlik ve Çay hahve etkinliğine gönderiyorum arkadaşlarıma kolaylıklar diyorum.....


ERİK MARMELATI


Hayırlı cumalar arkadaşlar cumamız mübarek olsun....
Kış zamanı erik marmelatı nerde çıktı diyeceksiniz marmelatlı pasta yaptım pastadan önce marmeladı paylaşmak daha yerinde olur diye düşündüm,yaz bitmeden erik alıp marmelatı yapmıştım gerçi pazarda hala kırmızı erik var yaz sebze meyveleri tezgahlardan kalkmadan yaz gelecek gibi görünüyor...
Ben artık mevsiminde olmayan sebze ve meyveleri almıyorum arz talep meselesi diye düşünüyorum bizler bilinçli tüketici olursak bizlere kaliteli ürünler sunulacak diye düşünüyorum..
Erik marmelatını Oktay ustadan almıştım ben tarifi yaparken dalgınlıkla biraz değiştirdim ama sonuç güzel oldu şu anda dolapta bir kavanoz marmelat var pasta ve kurabiyeye çok yakışıyor.
Gelecek yaz nasipse marmelat çeşidini artırmayı düşünüyorum kışın organik lezzetler pek hoş oluyor...
Oktay ustanın yaptığı ölçülerle yazıyorum ben genellikle ilk denememde tariflerin ölçülerini azaltarak yaparım...
Tarifimiz şöyle....
3,5 kilo çekirdeği çıkarılmış kırmızı erik(çekirdeği çıkarıldıktan sonra verilen kilo ölçüsünde olmalıymış ben ölçülere çok fazla uymadım.Bu tür tariflerde az buçuk oynama yapılabilir diye düşünüyorum)
3,5 kilo toz şeker(bence biraz azaltılabilir)
2 limon
2 litre su
Geniş bir tencereye çekirdeksiz erikleri alın aynı hizaya gelicek kadar su ekleyin pişmeye bırakın.Piştikten sonra parçalıyıcıyla püre yapın.
Şekeri ekleyin kaynamaya başlayınca altını kısın şekerle beraber 15-20 dk kaynatın limon suyu ilave edin 5 dk daha kaynatın soğuduktan sonra kavanozlara boşaltın.
Ben dalgınlıkla şeker,erik ve suyu bir arada tencereye koydum dediğim gibi lezzetinde bir soru olmadı...
Oktay ustanın marmelat yapımını seyretmek isterseniz tık tık...