YA RABBİM VATANIMIZI KORU İÇ VE DIŞ DÜŞMANLARIN ŞERRİNDEN MUHAFAZA EYLE.
ALLAHIM EZANLARIMIZI DİNDİRTME,BAYRAĞIMIZI İNDİRTME,GÜZEL ÜLKEMİZİ BÖLMEK İSTEYENLERE FIRSAT VERME ..
AMİN AMİN AMİN

MERCİMEK ÇORBASI

 Selam arkadaşlar cümlemizin cuması mübarek olsun....
Mercimek çorbası en çok sevdiğim çorbadır diyebilirim...Ölçü kullanmadan göz kararı yapıyordum çorbamı,bir kase mercimekten bir kazan çorba oluyordu benden başka evde pek seven olamdığı için bitmesi uzun sürüyordu...
Sevgili Disalde bire beş ölçü kullanarak çorbayı yaptığını yani bir bardak mercimeğe beş bardak suyun uygun ölçü olduğunu okuyunaca bende bir deneyim dedim.....
Ben mercimek çorbasında pirinç ve patates kullandığım için su ölçüsünü biraz artırıyorum...Eğer çorbayı hemen tüketmeyeceksiniz (benim gibi)mercimek miktarını biraz azaltmak gerekiyor.....Yani bire beş ölçüyle koyu bir çorba yapmış oluyoruz...
1 çay bardağından bir parmak az kırmızı mercimek
1/2 çay bardağından bir parmak az  pirinç 
1 orta boy patates
1 küçük soğan
8 çay bardağı su
3 çorba kaşığı margarin
Ben çorbamı eletrikli düdüklü tencerimin çorba ayarında pişirdim....Soğanın ve patatesin kabuklarını soydum  tencerenin içine ufak ufak doğradım,yıkadığım mercimek ve pirincide ekledim suyunuda koyup çorba ayarında yaklaşık 15 dk pişirdim.....
Daha sonra parlayıcıyla çorbayı güzelce pürüzsüz hale getirdim.....Süzme işlemide yaptıktan sonra arzuya göre margarin veya tereyağ ekledim tuzuda koyup ocakta bir iki tıkırdattım sıcacık çorbamız hazır....
NOT:Bazen pirincin ve mercimeğin cinsinden olsa gerek çorba koyu olabiliyor bende parçalama sırasında az az su ekleyip kıvamımını ayarlıyorum...
Yapacak olan arkadaşlara kolay gelsin afiyet şifa olsun...


TATLI KURABİYE

Selamlar arkadaşlar güzel bir gün olur İnşaAllah...Geçenlerde alış verişe çıktığımda almıştım süsleme aparatını fiyatıda çok ucuz....
3 yada 4 liraydı kullanımı pratik kurabiyeleri veya pastaları süslemek için güzel bir aparat...
Burada yaptığım kurabiye hamurunun birazını aparatı denemek için kullanmıştım.Nasipse haftaya misafirlerim gelecek pasta veya kurabiye bakalım hangisinde kullanmak kısmet olucak.....


SÜTLÜ EKMEK

Hayırlı,sağlıklı ve huzurlu bir hafta dilerim arkadaşlar...Ekmek makinemi ilk aldığım zamanlarda bir iki kere ekmek yaptıktan sonra ekmek yapımını bırakmıştım...
Uzun zaman önce sevgili Cahidemin sitesindeki sütlü ekmek tarifini denedim gayet güzel oldu...Ben bazen beyaz un miktarını biraz azaltıp tam buyday unu miktarını azaltığım ölçüde artırıyorum..
Tarifi cahidemin sitesinden kopyalayıp yayınlıyorum paylaşımından dolayı çok teşekkür ediyorum...
2 su bardağı beyaz un(200 ml.lik klasik su bardağı)
1.5 su bardağı tam buğday unu
1 + 3/4 su bardağı süt
1 silme tatlı kaşığı maya
Yarım tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Ekmek makinasında sütlü ekmek yapımı
Ilık sütü makinanın haznesine dökün. Yağ, tuz ve şekeri ekleyin. Üzerine unu ve mayayı da koyup kapağını kapatın.
Menü’den pişirme süresi 3 saat 40 dakika olan, 3 nolu programı seçin. Kabuk rengini orta olarak, somun boyutunu da 900gr. olarak ayarlayın.
Başlat tuşuna basıp makinayı çalıştırın.
Yapacak olan arkadaşlara kolaylıklar diliyorum...


SÜTLÜ TATLI

Hayırlı cumalar arkadaşlar cumamız mübarek olsun....Uzun zaman önce sevgili Melihada görmüştüm tatlı tarifini deneyip yayınlamak şimdiye kısmet oldu..
Tarifi sevgili Melihadan kopyalayıp yayınlıyorum paylaşımından dolayı arkadaşıma teşekkür ediyorum..
Beyaz muhallebi için;
6 çay bardağı süt
1 çay bardağı şeker
1 çay bardağından bir parmak eksik buğday nişastası
1 paket vanilya
Sarı muhallebi için;
6 çay bardağı su
1 çay bardağı şeker
1 çay bardağından bir parmak eksik buğday nişastası
1 paket Tang şeftali
İki tencereyi ocağın üzerine koyuyoruz. Birine vanilya hariç beyaz muhallebi malzemelerini, diğerine de Tang şeftali hariç sarı muhallebi malzemelerini koyup ikisini de aynı anda karıştırarak pişiriyoruz. Aynı anda yapmanız kesinlikle önemli, yoksa ilk pişen diğeri pişene kadar soğur, iç içe geçmez.
Muhallebiler pişince altını kapatıp beyaza vanilya, sarıya da Tang ekliyoruz.
Dibi yuvarlak bir kaseye önce beyaz muhallebiyi, hemen arkasından da tam ortasına yavaş yavaş sarı muhallebiyi döküyoruz. Buzdolabında soğuttuktan sonra ters çevirerek servis yapıyoruz.
Muhallebilerin aynı kıvamda olması çok önemli çükü tangli olanın bayaz muhallebinin üzerine azar azar ve yavaşca dökerken en alt kısma,dibe kadar inmesi gerekiyor.Eğer tangli muhallebi dibe çökmüyorsa çay kaşığıyla yavaşça bayaz muhallebinin ortasına hafifçe batırıp tangli karışımın dibe inmesini sağlayabilirsiniz.
Tatlımı Gelibolu ve çatlak kafe arkadaşlarıma gönderiyorum kolaylıklar diliyorum...
Afiyet olsun


GALETA UNLU TATLI



Selamlar arkadaşlar galeta unlu tatlımı defalarca yapmama rağmen yayınlamak bu güne kısmet oldu..Bu tatlıyı ablamda yemiştim kremasız olarak...Bende nette bir araştırma yaptım daha sonra derleme yaparak kendi ölçülerimle yine kendi krema tarifimle dikdörtgen borcamda hem kendi günümde hem arkadaşımın gününe ve akrabalar gününde görümcemin kızına yaptım...
Kısacası pek sevilen ve talep gören bir tatlıdır kendisi:)))))
MALZEMELER......
4 yumurta
3/4 su bardağı toz şeker(yarım bardakta olur)
1 su bardağı +2 yemek kaşığı tepeleme galeta unu(ben bayat ekmekleri küçük parçalara bölüp kurutuyorum rondodan geçirip un haline getiriyorum yani ev usulü galeta unumu kullandım)
1 su bardağa yakın dövülmüş ceviz içi
3/4 su bardağı sıvıyağ
1 paket +bir çimdik kabartma tozu
ŞERBETİ İÇİN:
1 su bardağı toz şeker
1,5 su bardağı su
KREMASI İÇİN:
1 litre süt
1 çay bardağı un
1 çay bardağı nişasta
2 çay bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı toz krem şanti
İlk önce şerbet için su ve şekeri tencere koyup koyu olmayan şurup hazırladım......Koyu olmaması için şerbet kaynamaya başladıktan 7-8 dk sonra ocağı kapattım soğumaya bıraktım.....
Tatlımızın hamuru için yumurta ve şekeri köpürene dek iyice çırptım,yağı ilave edip çok az çırptım kalan malzemeleride ilave edip hamuru hazırladım yağladığım dikdörtgen borcama döktüm ısıtılmış fırında pişirdim......
Tatlıyı fırından aldıktan 5-10 dk sonra şurubu kaşık kaşık tatlının üzerine gezdirdim...
Krema için Un,nişasta ve şekeri kuru olarak tencerede karıştırdım sütü ilave edip sürekli karıştırarak pişirdim....
10-15 dakika sonra toz şantiyi muhallebinin içine koydum mikserle güzelce çırptım......Kremayı bekletirken sık sık karıştırdımki kabuk tutmasın akıcı kıvamda olsun...Kremayı tatlının üzerine yaydım dolapta 4-5 saat dinlendirdim..
Afiyet olsun...
Hepimize mutlu,huzurlu hafta sonu dilerim..


ÇİKOLATALI KURABİYE


Selamlar arkadaşlar bu kurabiye hamurunu çok seviyorum değişik şekillerde kullanabiliyorum...
Geçenlerde Mutfak hatıralarında bu kurabiye şeklini gördüm görüntü olarak pek beğendim bende kendi kurabiye hamurumla denemek istedim...
Yarım paket margarin
Yarım su bardağı kadar sıvıyağ
3 yemek kaşığı pudra şekeri(çikolata kullanmayacaksınız kurabiyeleri tatlı seviyorsanız tepeleme 4 kaşık kullanın)
bir çimdik kabartma tozu
1 yumurta
1 yemek kaşığı nişasta
un
Margarin,şeker ve sıvıyağı karıştırdım....Yumurta,nişasta,kabartma tozu ve aldığı kadar unla kulak memesi kıvamında hamur yaptım...Hamuru kısa bir süre dolapta dinlendirdim hamuru hafif unlu zeminde açtım.İster su bardağıyla ister büyükçe kurabiye kalıbıyla ben ikisinide kullandım hamuru kestim...Daha sonra kola şisesi kapağıyla (evde şurup şişesinin kapağı vardı çok güzel yıkadıktan sonra ben onu kullandım) ortalarını aldım.(Işıktan dolayı fotoğrafın rengi biraz farklı oldu)Isıtılmış fırında pişirdim kurabiyeler soğuyunca eritilmiş çikolatayla süsledim...Ben biraz aceleci olduğum için çikolata donmadan fotoğrafları çektim o yüzden pek güzel çıkmadı:))))
Arkadaşlar fotoğraf makinem geldi sevgili Haleye tekrar teşekkür ediyorum.....
Kurabiyelerimi Gelibolu ve çatlak kafe arkadaşlarıma gönderiyorum kolaylıklar diliyorum...




ÇİKOLATA SOSLU KEK



Hayırlı,mutlu,çok güzel bir hafta dilerim hepimize..Sizin içinde böylemidir arkadaşlar pztsi günleri benim için çok yorucudur...
Hafta sonunda ev bayağı bir dağılır,pztsi evi topla sil süpür oldukça yorulurum hani diyom yapacak biri olsa ben yalnızca mutfakta zaman geçirsem ne iyi olur:))))))
Neyse hayal kurmayım gerçeklere döneyim...
İki hafta kadar önce yapmıştım kekimi yayınlamak bu haftaya kısmetmiş...
Malzemelerimize bir bakalım...
3 yumurta

1 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
2,5 su bardağı kadar un
1 yemek kaşığı tepeleme nişasta

1 su bardağından biraz az dövülmüş ceviz
1 avuç damla çikolata
Çikolata sosu:
1su bardağı su veya süt
1 kahve fincanı toz şeker
1 tatlı kaşığı nişasta
1 yemek kaşığı kakao
3-4 parça çikolata
1 kaşık margarin
Önce çikolata sosumuzu yapalım...
Margarin ve çikolata hariç malzemeler karıştırılarak pişirilir,ateşten almaya yakın margarin ve küçük parçalara bölünmüş çikolata eklenir ateşten alınır eriyene kadar karıştırılır.Soğuyana kadar arada bir karıştırılırki kabuk tutmasın
Yumurta ve şekeri köpük köpük olana dek çok iyi çırptım.Süt ve sıvıyağı ilave edip mikseri iki-üç saniye çalıştırıp,daha sonra un,kakao ve kabartma tozunu ilave ettim,un karışana kadar çok az mikserin en düşük kısmında çalıştırdım.
Kek kalıbını sıvıyağla yağladım hamuru kalıba başalttım...Hamurun yarısına çikolata diğer yarısınıda ceviz ekledim kürdanla hafif hafif karıştırdım ısıtılmış fırında pişirdim...
Kek pişip soğuduktan sonra ters çevirdim kalıptan çıkardım çikolata sosunu üzerine gezdirdim...
Kekimi Gelibolu ve çatlak kafe arkadaşlarıma gönderiyorum boool katılımlı etkinlik olsun diyorum....


CEVİZLİ RULO TATLI

Hayırlı mutlu,sağlıklı bir hafta olur hepimize İnşaAllah....Haftaya tatlı başlayalım tatlı devam edelim,tatlımın tarifini Mutfaktayım Özlemden almıştım uzun zaman önce bu gün tarifin linkini vermek istedim ama sitesinde bulamadım...
Oldukça bereketli bir tatlı şimdi tarifimize bir bakalım...
1 paket tereyağı veya margarin
2 yumurta sarısı
1 çay bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı limon suyu
un
İç malzemesi:
1 su bardağı dövülmüş fındık veya ceviz
1 yumurta akı(hafif çırptım)
3 yemek kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı kakao
Şerbeti için:
4,5 su bardağı şeker
4 su bardağı su
1 yemek kaşığı limon suyu
Şerbet malzemelerini on dakika kadar kaynattım ılınmaya bıraktım...
Oda ısısındaki margarin ve şekeri karıştırdım daha sonra diğer hamur malzemeleriyle kulak memesinde hamur yaptım.
Üzerini örtüp dolapta on onbeş dakika dinlendirdim....
İç malzemeleri karıştırdım...Hamuru ikiye böldüm hamurun bir tanesini hafif unlu zeminde dikdörtgen şeklinde açtım...İç malzemenin yarısın hamurun üzerine yaydım...Rulo yaptım bir parmak kalınlığında kestim tepsiye dizdim....
Diğer hamurada aynı işlemi yaptım...Isıtılmış fırında kızarana kadar pişirdim...
Fırından aldıktan sonra biraz bekletip ılık şerbeti üzerine gezdirdim..Afiyet şifa olsun...


KREM ŞOKOLA

Selamlar arkadaşlar uzun zamandır yeni tarifler denediğim için eskilere pek fırsat kalmadı...Geçenlerde tarif defterime bakarken sütlü tatlımı yaptığım zaman hepimizin çok beğendini hatırladım tekrar yaptım...
Önceden yaptığım tatlı burada...
Tatlımın tarifini sevgili Sibelden almıştım..
5 su bardağı süt
1 su bardağı toz şeker
1 Türk kahvesi fincanı su
4 dolu çorba kaşığı nişasta
2,5 çorba kaşığı kakao
3-4 kare parça bitter çikolata ya da madlen
Sütü şekerle birlikte tencereye alın, şeker eriyinceye kadar arada karıştırarak ısıtın....
Bir kase içine suyu koyun, nişastayı ekleyin ve eriyinceye kadar ezerek karıştırın. Daha sonra tenceredeki süte ekleyin.
Kakaoyu da tencereye ekleyin ve koyulaşıncaya kadar sürekli karıştırarak pişirin..
Kaynamasına yakın çikolatalarınızı ekleyin, eriyinceye kadar karıştırın. Kaynayınca ocağı kapatın.
Tatlınızı kaselerinize paylaştırın, biraz soğuduktan so
nra buzdolabına kaldırın. Servis yaparken dilediğiniz şekilde süsleyin.