YA RABBİM VATANIMIZI KORU İÇ VE DIŞ DÜŞMANLARIN ŞERRİNDEN MUHAFAZA EYLE.
ALLAHIM EZANLARIMIZI DİNDİRTME,BAYRAĞIMIZI İNDİRTME,GÜZEL ÜLKEMİZİ BÖLMEK İSTEYENLERE FIRSAT VERME ..
AMİN AMİN AMİN

PATATES KÖFTESİ VE DEREOTLU YOĞURT


Hayırlı bir sabah,huzurlu bir gün,mutlu bir hafta dilerim tüm ziyaretçilerime...
Kalan haşlanmış patatesleri değerlendirmenin en iyi yollarından biride patates köftesi yapmak,yanınada dereotlu yoğurt ....
Her iki tarifte göz kararıyla yapılan lezzetler...
Malzemelere ve yapımına bir bakalım...
4 orta boy haşlanmış ve kabukları soyulmuş patates
1 yumurta
1 yemek kaşığı kadar un (ortalama)
2 yemek kaşığı kadar galeta unu (ortalama)
Karabiber,nane,kimyon,tuz
Köfteleri bulamak için.
1 yumurta
Galeta unu 
Rendelediğim patatesleri bir kaba aldım yumurta ve baharatları ekledim....
Az az un ve galeta unu ekleyerek ele fazla yapışmayan harcı hazırladım...
Bir tane yumurtayı bir kaseye kırdım çatalla biraz çırptım ayrı bir kaba galeta unu döktüm......
Ara ara ellerimi ıslatarak harçtan alıp köftelerimi hazırladım...Önce yumurtaya daha sonra galeta ununa bulam elimle hafif silkeleyerek fazla galeta ununu aldım sıcak yağda kızarttım....
Dereotlu yoğurt için üç dört kaşık yoğurdu minik minik doğradığım dereotuyla karıştırdım çok az tuz ekledim servise hazır..
Afiyet şifa olsun...
Birde hediye çekilişi haberi var...
Sevgili Deryayla  Lezzetler ve Yemek Gurmesi ile birlikte harika bir çekilişe ev sahipliği yapıyor...
Çekilişe katılmak ve detaylı bilgi için tık tık...



BAYRAM TATLILARI

 Selamlar arkadaşlar Cumamız mübarek olsun.....
Kurban bayramı bekleniyor tatlı bir telaşla....
Rabbim bayramımızı ağız tadıyla geçirmeyi nasip eylesin...
Tatlı olarak ne yapsak diye düşünülmeye başlanıldı...
Bende bayram tatlıları postu hazırladım geçelim tatlılarımıza.....
İrmik mantolu tatlı
Gökkuşağı tatlısı
Galeta unlu cevizli tatlı
Cevizli rulo tatlı 


Gül tatlısı
Hazır baklava yufkasından burma tatlısı
Kadayıflı tatlı
İrmikli şekerpare



Pratik cevizli tatlı
Çiçek tatlısı
Midye tatlısı
Haşhaşlı tatlı




VİŞNE SULU PEMBE BEZELER


Yeni bir hafta yeni umutlar demek hepimizin umut ettiklerinin hayırlısıyla gerçekleşmesi dileğiyle....
Yumurta aklarını değerlendirmenin yollarından biride beze yapmak...
Bir kaç çeşidi var beze yapmanın çok kısık ocak üzerinde veya yalnızca çırparak....
Ben bezelerimi miksere kuvvet deyip çırparak yaptım..
Vişne suyu ekleyerek hem bezeleri renklendirdim hemde mayhoş lezzette bezeler elde ettim.. 
Bezelerimi nasıl yapmışım bir bakalım...
2 yumurta akı
5-6 yemek kaşığı toz şeker (çok tatlı sevmiyorsanız azaltabilirsiniz özellikle vişne suyu ekleyince fazla tatlı olabiliyor)
bir çimdik tuz
2-3 damla limon suyu
Yarım çay bardağı kadar hafif koyu vişne suyu(Benim biraz sulu yaptığım reçelim vardı göz kararı onu kullandım )
Öncelikle kuru ve temiz kaba yumurta aklarını koydum çırpmaya başladım yumurta akları köpüklenmeye başlayınca şekeri ilave ettim daha sonra limon suyu ve tuzuda koydum...
Yumurta akları iyice koyulaşınca bir kısmını krema sıkacağına koyup tepsiye sıktım kalan aklara çok sulu olmayan vişne suyundan ilave ettim ve çırpmaya devam ettim.....
Daha sonra pembe aklarıda krema sıkacağıyla tepsiye sıktım...
Bence işin en sıkıcı kısmına geldi sıra fırına koyup beklemek  her fırının ısısı farklı olduğu için kesin bir ölçü vermek zor....
Yaklaşık 100 derece civarında kuruyana kadar fırında tuttum...
Afiyet şifa olsun...


ET YEMEĞİ


Mutlu bir hafta dilerim hepinizin bildiği gibi bloglarımızın ara yüzü değişti bende geçenlerde tarifleri düzenlerken bu canım tarifin yayını bozdum...
Tekrar yayınlayıp yayınlamama konusunda kararsız kaldım ama bloğum artık benim için öyle bir hale geldiki artık tariflerimi deftere not almıyorum tariflere bakmam gerektiği zaman bloğumdan yararlanıyorum Allah muhafaza nete bir şey olmasın ne yaparım bilemem o zaman hafızama kuvvet....
Neyse çok uzatmadan yemeğime geçeyim...
Yemeğin yapımı oldukça kolay sevgili Melihadan kopyalayıp yayınlıyorum arkadaşıma paylaşımından dolayı teşekkür ediyorum...
500 gr dana veya kuzu eti
1 orta boy soğan
2 patates
2 diş sarımsak(ben koymadım)
1 silme yk domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası(biber yerine domates salçasını fazla kullandım)
2 tatlı kaşı limon suyu
2 yk süt
Karabiber,tuz
Sıvıyağ
Su
Hazırlanışı :
Yağ kızdırlır ve altını kısmadan harlı ateşte kuşbası doğranmış et ve iri doğranmış soğan,etlerin suyunu salmasına izin vermeden birkaç dakika kavrulur.( et suyunu bırakmadan ince bir kabuk oluşmalı ki yumuşak kalsın )
Soğan etin içinden çıkartılır ve kenara ayrılır çünkü bir daha kullanılmayacak.
Limon suyu,süt ve 1 su bardağı sıcak ( mutlaka sıcak su olmalı )etin içine ilave edilip kısıka ateşte suyunu tamamen çekene kadar pişirilir.( Etin yumuşaması için )
Salçası yeterince sıcak suyla karıştırılıp ( su sıcak olmalıki et sertleşmesin )etin üzerine dökülür.
Küçük doğradığımız sarımsak ve karabiberde ilave edilir.
Kısık ateşte et yumuşayana kadar pişirilir. Suyu yeterli gelmezse sıcak olarak ilave edilebilir.
Patatesler küp küp doğranır ve kızartılır.
Kızartılan patates bir kağıt peçetenin üzerine alınıp fazla yağı alınır.
Pişen etimizi ocaktan aldıktan hemen sonra patatesler ve tuzu içine ilave edilir ve yavaşça karıştırlır.(Ben patatesleri etin içine ilave etmedim)
Hemen servis edilmeyecekse patatesler içinde çok yumuşar.Bu yüzden servis etmeden az önce eti eğer soğumuşsa ısıtıp,( patatesleri yeni kızarmış olmalı )içine karıştırıp çok az karıştırıp servis edilmeli..
Yapacak olanlara kolaylıklar dilerim...


BENEKLİ KURABİYE


Hayırlı cumalar dilerim tüm ziyaretçilerime,cumamız mübarek olsun Rabbim cumamızı layıkıyle geçirmeyi nasip eylesin...
 Kurabiyeyi çok severim özelliklede tatlı kurabiyeyi...
Geçenlerde nette gezinirken yine yemek tariflerine bakarken Kanaltürkte yayınlanan tatlı süprizler proğramını gördüm Berna hanım beyaz şeker hamurunu pembe puantiyeli yapıp kurabiyelerini süsledi..
Bende aynı işlem neden kurabiye hamurunda olmasınki diye düşünüp benekli kurabiyeler yaptım hemde gıda boyası kullanmadan doğal yolla ..
Şimdi yapım aşamalarına ve malzemelerine bakalım...
1/2 paket margarin ve tereyağı karışımı(yalnızca margarinde olur)
1 yemek kaşığı kadar nişasta 
1 çay bardağı kadar pudra şekeri
1 çay bardağı kadar sıvıyağ
Bir çimdik kabartma tozu
1 silme yemek kaşığı kadar kakao 
Vişne marmelatı ve vişne suyu(çok az yeterli olur)
Margarin,sıvıyağ ve şekeri elimle karıştırdım,kabartma tozunu ve birazda un ekleyip karıştırdıktan sonra ceviz kadar bir parça ayırdım... Kalan hamura aldığı kadar un ekleyip orta sertlikte hamur hazırladım...
 Ayırdığım hamura kakao ve un ekleyip küçük bir hamur yaptım... Diğer yanda rondodan geçirdiğim vişne marmelatına çok az vişne suyu ekleyip unla ceviz kadar hamur yaptım.
Ama bu pembe hamur çok kıtır lezzetsiz bir hamur oldu bu yüzden pembe hamurumuzu sade hamuru yaparken yağları,şekeri,çok az un ve kabartma tozu ekledikten sonra bu karışımından küçük ceviz kadar alıp vişne suyu ve marmelatıyla aldığı kadar unla hamur yapmak daha iyi sonuç verir.. 
Hamuru çok inceltmeden fazla una bulamadan açtım..
Renkli hamurdan minik minik parçalar koparıp elimle yuvarladım hamurun üzerine rastgele yerleştirdim..
Merdaneyle üzerinde bir kere geçtim merdaneyle tekrar geri dönmedimki benekler hamurdan ayrılmasın..

Yuvarlak kalıbla hamuru kestim...Isıtılmış fırında pişirdim..
Kurabiyelerimi Füsun hanıma gönderiyorum..
Hepimize mutlu hafta sonu dilerim...




KIŞ HAZIRLIKLARI



Selamlar tüm ziyaretçelerime kış artık yavaş yavaş kendini göstermeye başladı bende kış hazırlıklarımı artık  tamamladım.....
 Burada yaptığım tavuk sotem için dondurucuya biberlerimi koydum..
Şimdi yapım aşalamalarına bir bakalım...

Önce sivri biberlerimi yıkadım kurumalarını bekledim daha sonra kabak oyacağıyla biberlerimi kolay bir şekilde temizledim..


Küçük küçük doğradığım biberleri buzdolabı poşetine koydum havasını alabildiğim kadar elimle poşete bastırarak aldım poşetin ağzını bağladım....


Biber torbasını ikinci bir buzdolabı poşetinin içine koydum temiz bir kağıda poşetin içinde ne olduğunu yazdım ikinci torbanın içine kağıdı koydum hem kağıt yiyecekle temas etmesin hemde donduktan sonra yiyeceği bulmakta zorlanmayım....
Şimdilik benden bu kadar selametle kalın....


BİBERLİ,SALÇALI,DOMATESLİ TAVUK SOTE


Hayırlı sabahlar cümlemize...Tavuk yemeği bizim evin vazgeçilmezlerindendir...Yemeğimizin yapımına geçelim dilerseniz...
4-5 parça kemiksiz ızgaralık veya sotelik tavuk(göğüs etini kullanmıyorum çok yağsız oluyor)
1 baş orta boy kuru soğan
2-3 tane sivri biber
1 tane orta boy domates
1 yemek kaşığı kadar salça
tuz,karabiber
Önce etlerimi kuşbaşı şeklinde doğruyorum kemiklerini ayıklıyorum(marketten ne kadar kemiksiz olarak alsamda içinden sağda solda kalmış minik kemikler çıkıyor).....
Teflon tencereye 3-4 kaşık kadar göz kararı olarak sıvıyağ koyuyorum minik doğranmış soğanları ekliyorum bir iki çevirdikten sonra yıkanmış suyu süzülmüş tavuk etlerimide ekliyorum...
Ara ara karıştırarak etler suyunu salıp hafiften çekmeye başlayınca küçük kestiğim biberleri biraz sonrada kabukları soyulmuş ufak ufak doğrandığım domateside ekliyorum....
En son olarak salçayıda ilave ediyorum etler pişince indirmeye yakın tuzunu karabiberinide damak zevkine göre katıp ocaktan alıyorum...
Afiyet şifa olsun....


VİŞNELİ MUHALLEBİ




  Yeni haftamız hayırlı olsun arkadaşlar haftaya tatlı başlayalım tatlı devam etsin İnşaAllah....
Geçenlerde yaptığım vişne marmelatını kullandım tatlıda..
Tarifimize geçelim...
1/2 litre süt
1/2 çay bardağı un
1/2 çay bardağı nişasta
1 çay bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı toz krem şanti
Vişne marmelatı
 Un,nişasta ve şekeri kuru olarak tencerede karıştırdım sütü ilave edip sürekli karıştırarak pişirdim....
  Daha sonra toz şantiyi muhallebinin içine koydum mikserle güzelce çırptım......Kaselere paylaştırdım..
Vişne marmeladını rondoda parçaladım nişastayla çok koyu olmayan muhallebi kıvamda pişirdim.....Kaselerdeki muhallebinin üzerine paylaştırdım.. 
Vişneli sosumuzun muhallebide ayrı bir kat olmasını istiyorsak kasedeki muhallebimiz kabuk tuttuktan sonra vişneli sosu eklemek  gerek...