YA RABBİM VATANIMIZI KORU İÇ VE DIŞ DÜŞMANLARIN ŞERRİNDEN MUHAFAZA EYLE.
ALLAHIM EZANLARIMIZI DİNDİRTME,BAYRAĞIMIZI İNDİRTME,GÜZEL ÜLKEMİZİ BÖLMEK İSTEYENLERE FIRSAT VERME ..
AMİN AMİN AMİN

KEREVİZLİ,HAVUÇLU SALATA


Hayırlı,huzurlu ve sağlıklı bir hafta dilerim hepimize...
Geçen haftam hastalıkla geçti benim...
Salı akşamı mide ağrısı ve bulantı başla ardından gelen ateşle acilin yolunu tuttum gecenin bir vaktinde...
Tahlil serum derken eve yolladılar iyileşmeyince sabah tekrar doktora gittim büyük ihtimal gıda zehirlenmesi olabilir dedi doktor...
O gün boyoz yemiştim belki ondandır diye düşünüyorum...
Şimdi iyiyim çok şükür Allah beterinden korusun...
Dışarıdan hazır gıda almaya korkar olduk çok mecbur kalmadıkça almamaya çalışıyorum eskiden aldığımız gıdalarda en büyük korkumuz temiz imal edilmişmidirdi zaten hayatımıza hazır gıdalar böyle girmedimi hijyenik el değmeden hazırlanıyor diye...
 Artık katkı maddeleri,gıda boyaları,hastalıklı hayvanlardan elde edilen ürünler derken neler neler duyuyoruz....
İyimisi bildik yerden alış veriş yapmak yapabildiğimiz gıdalarıda evde üretmek..
Salatamıza gelecek olursak kereviz bizim mufağa uğrayalı bir iki sene oluyor kokusuna pek alışamadık bende ne yaparımda kokusunu hissetmeden kerevizi soframa konuk ederim diye uğraşıyorum...
Bu tarif tam benlik oldu havucun tadı sarmısağın kokusu kerevizi hissettirmeden yediriyor...
Salatayı denemelik olduğu için az yaptım baktımki yeniyor Allahın izniyle bundan sonra sık sık ve daha çok ölçülerle yaparım...
Salata malzemelerinin ölçülerini göz kararı kullandım...
2 tane orta boy havuç
1 tane kerevizin yarısını kullandım
Çok az kereviz yaprağı minik minik kestim
2 diş sarmısak
3 kaşık kadar sıvıyağ
3 yemek kaşığı kadar yoğurt
Havucun kabuklarını kazıyıp rendeledim kerevizinde kabuklarını soydum onunda yarısını rendeledim bir dahaki sefere tamamını kullanacağım nasipse...
Kereviz çok çabuk karardığı için acele ettim önceden yağ koyduğum tencereye kerevizi ve havucu koyup soteledim havuç ve kereviz yumuşayınca ocaktan aldım.
Sarmısakları rendeledim yoğurtla karıştırıp tuz ekledim ılıklaşan kereviz ve havuçla karıştırdım servise hazır..
 Afiyet şifa olsun..
Salatamı sevgili Gülcan arkadaşımın etkinliğe gönderiyor kolaylıklar diliyorum...


MAYALI NEFİS POĞAÇALAR


Hepimiz için hayırlı bir hafta dilerim arkadaşlar...
Defalarca mayalı hamur hazırladım çoğu benim istediğim gibi kabardı ama bu poğaçalarım çok güzel oldu yani süper bir tarif kesinlikle denemenizi tavsiye ederim....
Hazır poğaçaları kesinlikle aratmayacak bir lezzet...
Tarifi Sevgili Cahide bacımdan aldım.
Mayalı hamur yapımıyla ilgilli Cahide bacımın  güzel bir yazısı var burayı tıklayarak bakabilirsiniz...
Mayalı hamur yaparken biraz sabırlı olmak lazım kabarmasını beklemek için zaman gerekiyor püf noktalarına uyulursa sonuç harika oluyor...

Ben mayalı hamuru hem tatlı hem tuzlu olarak iki tane hazırladım tatlı olarak yaptığım hamurun tek farkı şeker ekleyim tuz miktarınıda biraz azaltmak oldu  pişirdikten sonra bir kısmını dondurucuya koydum dün dolaptan çıkardım tadı çok güzeldi...
Bu kadar çok övdüğüm tarifime geçeyim.....
2 su bardağı ılık süt
1 su bardağı yoğurt(soğuk olmasın)
1 su bardağı sıvıyağ
2 yumurta
2 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı instant kuru maya
1 tatlı kaşığı tuz
8 su bardağı un (un miktarı unun cinsine göre değişebilir,  yavaş yavaş koyun)
Öncelikle sütü ılıklaştırdım sıvıyağı,yoğurdu şekeri,tuz,unun bir kısmını ve mayayla ele yapışan bir hamur hazırlamaya başladım....
Hem yoğurmaya devam ettim hem de unu az az ekleyerek hamur hafif  kaba yapışacak kıvama gelene  kadar un ekledim.
Hamuru beş on dakika kadar yoğurmaya devam ettim...
Üstünü kapatıp ılık bir yerde kabarana kadar bekletim.
Hamurdan 2 ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarladıp ama benim poğaçalarım tepsi mayasında çok kabardığı için büyük oldular daha minik poğaçalar elde etmek isterseniz biraz daha küçük hamur alın....
Şekillendirip tepsiye dizdim..

Çok az reçel karıştırdığım yumurta sarısını poğaçalarımın üzerine sürdüm tepside yaklaşık iki katına çıkana kadar beklettim....
Üzeri kızarana kadar pişirdim...

Poğaçaların ortasını yarım kestim içine ve kenarlarına krem peynir sürdüm...
Peynir sürdüğüm kısmı minik minik doğradığım maydonaza buladım...
Poğaçalarımı sevgili Gülcanın ev sahibesi olduğu etkinliğe gönderiyor kolaylıklar diliyorum...



MARMELATLI KURABİYE


 Selamlar arkadaşlar kış yaklaşıyor sıcacık çayın yanına kurabiyeler çok iyi gidiyor..
.Bende üşenmedim marmelatlı kurabiyeler yaptım buyrun tarifimize bakalım..
1 paket margarin
1,5 çay bardağı sıvı yağ
1,5 çay bardağı pudra şekeri
1 yemek kaşığı nişasta
1 tutam kabartma tozu
Un
Hindistan cevizi
Reçel veya marmelat 
Oda ısısındaki margarini,pudra şekerini ve sıvıyağı karıştırdım...Nişasta,kabartma tozu aldığı kadar unla kurabiye hamurumu hazırladım...
Cevizden biraz küçük toplar alıp avucum içinde yuvarladım kurabiyelerin yalnızca üst kısmını hindistan cevizi koyduğum kasye batırdım....
Tepsiye dizdim parmağımla kurabiyelerin ortasını çukur yaptım ısıtılmış fırında pişirdim...
Kurabiyeler pişerken kabarınca çukur yerleri hafifçe bastırdımki reçele yer kalsın... 
Pişen kurabiyeler soğuduktan sonra ortalarına reçel koydum...
Kurabiyelerimi  sevgili Gülcanın ev sahibliği yaptığı 77.PDÇE ne gönderiyorum..
Afiyet şifa olsun...




EVDE YOĞURT YAPIMI


Mutlu,huzurlu hafta sonları olsun hepimize.....
Hazır gıdalarda çok fazla katkı maddesi olduğunu hepimiz biliyoruz ve bu katkı maddelerin ne kadar çok zararlı olduğunuda..
Hazır aldığım gıdaların bir çoğu ketçap,mayonez,yoğurt gibi ürünler neredeyse ölümsüzler mesela yoğurdun üretim tarihiyle tüketim tarihi arası ortalama bir ay nasıl koruyucu maddeler kullanılıyorsa artık...
 Hemen hemen hiç hazır yoğurt almıyorum evde yapmaya gayret ediyorum....
Defalarca yoğurt mayaladım bazen çok güzel tuttu bazen koyu ayran kıvamında kaldı..
Blogcu arkadaşlarımın yoğurt yapımıyla ilgili bilgilerinide baktım  onların paylaşımlarınıda okudum neden benim yoğurdum kafasına göre takılıyor canı isterse oluyor canı istemezse olmuyor diye....
Edindiğim tecrübelere göre sütün ısısı  ve yoğurdun mayalanma süresindeki ortamın ısısıda çok önemli tabii sütün kaliteside öyle...
Püf noktalarına dikkat edilirse aslında yoğurt yapmak çok kolay...
Yoğurdun yapımına geçelim...
1 litre süt
1 yemek kaşığı kadar yoğurt
Sütü çelik tencereye koyup kaynatıyorum iki üç dakika kaynatırsak daha koyu yoğurt elde ederiz....
Ilımaya bırakıyorum serçe parmağımı süte daldırıp dörde beşe kadar sayıyorum parmağım bu ısıya dayanabilecek kadarsa süt hazır demektir....
Yoğurdu bir kaseye alıyorum içine tenceredeki sütten biraz ilave ediyorum karıştırıyorum...
Kasedeki karışımı tencereye ilave edip bir iki kez karıştırıyorum tenceredeki sütü küçük cam kaselere paylaştırıyorum kapaklarını hafif aralık bırakarak kaselerin üzerine koyuyorum (bazen kaselere paylaştırmadan tencerede mayalandırıyorum)güzelce sarıyorum mayalanmasını bekliyorum....
Yoğurt mayalandıktan sonra  kaseleri fazla sarsmadan dolaba kaldırıp yaklaşık oniki saat bekletiyorum.....



Yapacak olan arkadaşlara kolaylıklar dilerim...Selametle kalın..


PATATESLİ GÖÇMEN BÖREĞİ



Yeni hafta cümlemize huzur,mutluluk getirsin İnşaAllah....Annem,babam Yunanistan göçmeni benim...Çocukluğumda çok sık yapılırdı bu börekten benim gibi küçük tepside değil daha büyük sinilerde yapılırdı bende böreğin yapılışını kendi imkanlarıma göre uyarladım....
Malzemelerine ve yapılışına bakalım...
2 tane orta boy yufka
2 kaşık un
1 çay bardağı kadar su
3-4 tane haşlanmış patates
tuz
Önce patatesleri haşladım kabuklarını soydum....
Un ve suyu karıştırıp pütürsüz koyu bir karışım yaptım ....

Orta boy tepsiyi yağladım bir tane yufkayı çok fazla açtırmadan tepsinin kenarlarından taştırarak yaydım....

Unlu sudan bir- iki kaşık kadar tepsiye gezdirdim patatesleri tepsideki yufkanın üzerine rendeledim...

Tekrar unlu sudan iki-üç kaşık kadar gezdirdim tepsinin kenarlarındaki yufkayı tepsinin üzerine kapattım ocağın üzerinde tesiyi sağa sola çevire çevire pişirdim...

Böreği ters düz ettim tepsiye biraz sıvıyağ döküp yağlanmasını sağladım tekrar tepsiyi çevirerek böreği pişirdim... 
Selametle kalın...


ÇİKOLATA SOSLU KEK


Hayırlı cumalar arkadaşlar cumamız mübarek olsun...
Kekmi desem pastamı desem bilemedim ama bildiğim şu ki misafiriniz gelicekse veya misafirliğe giderken pratik,lezzetli ve şık bir sunum isterseniz kolaylıkla yapıp götürebilirsiniz....
Ev gezmelerine giderken boş gitmemem gereken durumlarda bir kaç gün öncesinden bir yığın fikir üretirim pastamı yapayım tatlımı yapayım derken birden bakmışım bir üşengeçlik en pratiğinden ve lezzetlisinden çok kısa zaman alan hamur işiyle çıkarım mutfaktan çikolata soslu kekte böyle lezzetlerden bir tanesi....
Malzemelerine ve yapımına bakalım...
3 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağından çok az süt + 1 yemek kaşığı yoğurt
1/2 su bardağından biraz fazla sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
3 su bardağından 2 parmak eksik un
 Çikolata sosu için
1su bardağı süt
1 kahve fincanı toz şeker
1 tatlı kaşığından biraz fazla nişasta
1 yemek kaşığı kakao
3-4 parça çikolata
1 kaşık margarin
Önce çikolata sosumuzu yapalım...
Margarin ve çikolata hariç malzemeleri karıştırarak  pişirdim,ateşten almaya yakın margarin ve küçük parçalara bölünmüş çikolata ekledim ateşten aldım eriyene kadar karıştırdım.
 Soğuyana kadar arada bir karıştırdımki kabuk tutmasın...
 Kek için yumurta ve şekeri köpük köpük olana dek çok iyi çırptım.Süt ve sıvıyağı ilave edip mikseri iki-üç saniye çalıştırıp,daha sonra un,ve kabartma tozunu eleyerek ilave ettim,tel çırpıcıyla çırpmadan pandispanya yapar gibi alttan üste doğru hamurun kabarcıklarını öldürmeden karıştırdım...
Borcamın papatya kek kalıbını sıvıyağla yağladım hamuru kalıba başalttım..Isıtılmış fırında pişirdim...
Kek pişip soğuduktan sonra ters çevirdim kalıptan çıkardım çikolata sosunu üzerine gezdirdim...
Hindistan cevizi ce fındıkla süsledim..
Çikolata soslu kekimi sevgili Gülcanın ev sahibliği yaptığı 77.PDÇE ne gönderiyorum..