ALLAHIM GÖNLÜMÜZDE OLANI HAKKIMIZDA HAYIRLI EYLE,HAKKIMIZDA HAYIRLI OLANA GÖNLÜMÜZÜ RAZI EYLE …

EKMEK MAKİNESİNDE EKMEK NASIL YAPLIR

Hayırlı haftalar dilerim arkadaşlar,uzun zamandan beridir evde ekmek yapıyorum...
İyiki ekmek makinemi almışım her ne kadar ilk zamanlar evdekiler hazır ekmeğin tadı gibi olmaz hiç gerek yok dedilersede şimdi herkez ev yapımı ekmeği tercih ediyor...
Sevgili Cahidenin sayfasındaki Nilüfer arkadaşımızın yazdığı tarifi denedim ve çok memnun kaldım tarifi kendi makineme ve damak tadıma göre uyarladım arkadaşımın dediği gibi bu tarifle yapılan ekmek tazeliğini uzunca bir süre koruyor...
Benim makinem 900 gramlık ekmek yapıyor ama arkadaşımın verdiği ölçülerde yaptığım zaman hamur çok kabarıyor makinenin camına yapışıyor bu yüzden ölçüleri biraz azalttım su miktarınıda biraz artırdım artık ekmeğimi hep bu tarifle yapıyorum..
Şimdi sıra tafimizde...
Ölçü kaplarım ekmek makinesinin ölçü kablarıdır..
2 bardak beyaz un 
1 bardak  tam buğday unu
1 bardak ılık su
1,5 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı zeytinyağ
1 büyük ölçü tozşeker
1 küçük ölçüden biraz fazla tuz 
1 küçük ölçü insant maya
Makinenin haznesinin bir tarafına kuru malzemeleri koydum,diğer kenarına sıvı malzemeleri koydum makinenin 3 nolu kepek ekmek proğramını seçtim..
Kabuk ayarını orta yapıp 900 grama ayarladım hepsi bu kadar..
Afiyet şifa olsun...




TUTMAYAN YOĞURTTAN NASIL ÇÖKELEK YAPILIR



Hayırlı Cumalar dilerim bütün ziyaretçilerime Cumamız mübarek olsun....
Koca bir haftayı bitirdik hafta sonuna ulaştık günler o kadar çabuk geçiyorki anlaşılır gibi değil...
Benim meşkuliyetlerimmi arttı zamanmı çok hızlı akıyor bilemedim hep bitmeyen bir şeyler var hep bir şeylere yetişmek gerekiyor...
Ömür sermayemizde yavaş yavaş eriyor Rabbim günlerimizi manevi kazançla geçirmeyi bizlere nasip eylesin...
********************************************************************
Geçenlerde yoğurt mayaladım sıcak yerde bekletemediğim için yoğurt tutmadı...
Nasıl değerlendirebilirim diye düşündüm nette biraz gezindim buradaki yazıyı okuyup uyguladım taneli çökelekten ziyade daha pürüzsüz çökeleğim  oldu...
Yaptığım çökeleği börekte kullandım...
Şimdi sıra tarifte...
Tutmayan yoğurdun bulunduğu tencereyi ateşe koydum tahta kaşıkla karıştırarak kaynamasını bekledim yoğurt yavaş yavaş tanelenmeye başladı...
Bu taneler üste çıkmaya başlayıp yoğurdun suyu altta kalmaya başlayınca bir müddet daha ocakta tuttuktan sonra ateşten aldım..
Biraz ılıdıktan sonra sık dokulu  tel süzgece koydum iyice suyu süzüldükten sonra çökeleğim hazır oldu....
Bir çimdik tuz koyup kullandım...
Afiyet şifa olsun...
*Ben yaptığım çökelekleri bozulma riskine karşı dolapta fazla bekletmeden ya kullanırım yada dondurucuya koyarım... 
Kalan yoğurtları  değerlendirmek için yaptığım çökelek tarifim burada




PATATESLİ KARALAHANA


Hayırlı sağlıklı hafta dilerim hepimize...
Çocukken bizim evde çok sık pişerdi patatesli karalahana damak tadımın alışmış olmasından olsa gerek hala severek yiyiyorum..
Geçenlerde pazarda görünce aldım karalahanadan aslında beyaz lahana gibi olandan almak istemiştim ama bulamadım bende pazı gibi demet halinde satılandan aldım..
 Malzemelerine ve yapım aşamalarına bakalım...
1 bağ karalahana
2 adet orta boy patates
80-90 gram kadar tereyağ ve margarin karışımı(Yağ ölçüsünü damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz)
Karalahananın sert kısımlarını ayırdım kalan yaprakları elimle küçük parçalara böldüm yıkayıp tencereye koydum..
Patatesleri kabuğuyla haşlayacağım için iyice yıkadım karalahanın olduğu tencereye koydum üzerini geçecek kadar su ekledim..
Patatesler iyice haşlanana ve lahanalar pişene kadar ocakta tuttum daha sonra ateşten alıp tencerede kalan suyu döktüm..
Biraz ılıdıktan sonra patateslerin kabuklarını soydum rendeledim....
Lahanada ılık hale gelince elimle lahananın suyu sıktım patatesle lahanayı karıştırıp uygun bir tecereye koydum ..
Ayrı bir kapta yağları erittim lahanayla güzelce karıştırdım tuzla tatlandırdıktan sonra yemeğimiz hazır...
Afiyet şifa olsun...





NİŞASTALI MAYALI POĞAÇA

 Hayırlı Cumalar arkadaşlar Cumamız mübarek olsun Rabbim layıkıyla geçirmeyi bizlere nasip eylesin...
Ehliyet almak için uğraşılarım devam ediyor çok şükür yazılı sınavımı güzel bir sonuçla tamamladım şimdi sırada direksiyon sınavımda İnşaAllah hayırlısıyla onuda geçerim....
Tabii bu arada mutfaktada tarif denemelerim devam ediyor... 
Sevgili Cahideden aldığım bir tarif var sırada....
Allah ondan razı olsun çok güzel bilgiler paylaşıyor bizimle bunlardan biride hamuru robotta hazırlamak...
Son zamanlarda hamurlarımın çoğunu ya ekmek makinesinde yada robotta hazırlıyorum yalnız dikkat edilmesi gereken bir konu var un miktarını doğru ayarlamak gerekiyor bu sebepten unu eklerken kontrollü olmakta fayda var...
Şimdi tarife geçelim...
1 su bardağı buğday nişastası
4 su bardağından biraz fazla un
1 yumurta ( sarısı üzeri için ayrılacak)
1 su bardağından 1 parmak eksik sıvıyağ
2 su bardağından 1 parmak eksik süt( yani biri tam dolu, diğerinin ağzından 1 cm kadar eksik olacak)
1.5 tatlı kaşığı instant kuru maya
 2 yemek kaşığı şeker
 1 tatlı kaşığı tuz

İç malzemesi
Haşlanmış patates 
Maydonoz
Çökelek
Mutfak robotuna kuru malzemeleri koydum ortasını açıp sıvı malzemeleri ekledim hamuru hazırladım...
Hamur mayalanırken iç malzemesini hazırladım..
Haşladığım patateslerin kabuklarını soydum rendeledim çökeliği  ve minik minik  doğradığım maydanozu  ekleyip karıştırdım...
Mayalanan hamurdan mandalina kadar aldım yuvarladım elimle poğaça yapar gibi açıp içten koydum kapattım tekrar yuvarladım kapattığım kısmı alt tarafa çevirip tepsiye dizdim...
Kaşığın sapıyla poğaçaların üzerine bastırıp yumurta sarısı sürdüm...
Susam ve çörekotu serptim....
Tepsidede bir müddet bekletip fırına verdim...Poğaçalar kızarınca fırından aldım...
Poğaçalarımı sevgili Gülcanın ev sahibliği yaptığı çay saati etkinliğine gönderiyor kolaylıklar diliyorum..
Afiyet şifa olsun....


HEDİYELERİM GELDİ


Hayırlı bir hafta dilerim cümlemize... 
Yarın okullar açılıyor çocuklar ve öğretmenler ders başı yapıcak kısmetse Rabbim evlatlarımızı kazadan beladan muhafaza buyursun zihin açıklığı ihsan eylesin...
Sevgili Büşranın hediye çekilişini ben kazanmışım pek bir mutlu oldum... 
Hediyelerim dün elime ulaştı çok beğendim harika bir hediye paketi yapmış eline sağlık kesene bereket Büşracım teşekkür ederim...






PRATİK BÖREK


Sağlıklı,mutlu,huzurlu  hafta sonu dilerim arkadaşlar...İzmirde bu gün gök delindi tabirini kullansam yeridir o kadar çok yağmur ve arada birde dolu yağdıki anlatamam...
Yağmurlu havaları çok seviyorum yağmuru seyretmeyide,yürümeyide hatta ıslanmayıda...Kış mevsiminde doğduğum için belkide...
Sabah kahvaltısında klasik kahvaltılıkların yanında hamur işleri iyi gidiyor bende kahvaltıya pratik bir börek hazırladım...
Yapımına ve malzemelerine bakalım dilerseniz...
4 tane yufka 
1,5 kase kadar sıvıyağ ve su karışımı
İstediğiniz iç harcı ben haşlanmış patates,çökelek ve maydonuzu karıştırıp kullandım..
Bir tane yufkayı tezgaha yaydım sıvıyağ karışımından fırçayla yufkaya sürdüm bu işlemi yaparken yufkayı ne çok kuru bırakmak nede çok fazla ıslatmamak gerekiyor.
Yufka kare olucak şekilde kenarlarını içe doğru katladım daha sonra yufkayı ikiye katlayıp dikdörtgen yufka elde ettim...
Tekrar sıvıyağ karışımından fırçayla sürdüm...
Yufkanın dar ucuna ortada boşluk bırakarak içten koydum ve rulo yapmaya başladım yufkanın ortasın gelince sarmayı bırakıp yufkayı kestim..
Sardığım ruloyuda ikiye kestim yani bir yufkadan dört parça börek elde ettim...
Bütün yufkaları bu şekilde hazırladıktan sonra üzerlerine yumurta sarısı,sıvıyağ ve yoğurdu karıştırıp sürdüm...
Isıtılmış fırında pişirdim..
Böreğimi sevgili Gülcanın ev sahipliği yaptığı etkinliğe gönderiyor arkadaşıma kolaylıklar diliyorum....
Afiyet şifa olsun...


ÇİKOLATALI ÇATLAK KURABİYE


Mutlu,huzurlu sağlıklı bir hafta dilerim hepimize...
Çatlak kurabiye tarifini bir çok arkadaşım yaptı en son sevgili Cahidenin sitesinde gördüm bu tarifi bende deneyim dedim lezzetli bir kurabiye oldu..
Yapım aşamalarına ve malzemelerine bakalım dilerseniz...
 İki buçuk kare paket bitter çikolata(200gram)
 100 gr tereyağı
 1 yemek kaşığı kakao
 yarım su bardağı toz şeker
 3 yemek kaşığı süt
 2 yumurta
 2 su bardağından biraz eksik un
 kabartma tozu
 bir tutam tuz
Çikolata ve tereyağını benmari usulü erittim kakoyuda ilave edip ılınması için bir kenara aldım..
Yumurta ve şekeri, bir tutam tuz ile rengi açılana kadar çırptım...
Sütü ve erimiş çikolatalı karışımı ekleyip tekrar karıştırdım...

Unu ve kabartma tozunu ekleyip biraz daha çırpıp kabın üzerini streç folyoyla kaplayıp buzdolabına kaldırdım...
Ben hamuru geceden hazırladım sabaha kadar dolapta beklettim...
Hamurdan cevizden biraz büyük  parçalar alıp yuvarladım pudra şekerine bulayıp tepsiye aralıklı olarak dizdimki pişirken yayılıyorlar birbirine yapışmasınlar diye...
 Kurabiyeleri 13 dakika pişirdim bir dahaki sefere 10 veya 11 dakika pişirirsem daha iyi olur diye düşünüyorum...
Kurabiyelerimi sevgili Gülcanın ev sahibliği yaptığı çay saati etkinliğine gönderiyor kolaylıklar diliyorum...
Şimdilik benden bu kadar selametle kalın...




RESİMLİ PATİK ANLATIMI

 Hayırlı Cumalar arkadaşlar Cumamız mübarek olsun....
 
Uzun zaman öncesine kadar çok fazla el işi yapmışlığım vardır dantel yaptım yemeni oyaladım abiye kıyafetlere boncuk işledim patik çorap ördüm yani yok yoktu...
Boyun fıtığı ve boyun düzleşmesi başlayınca daha doğrusu ağrılar iyiden iyiye artınca el işlerimin hepsini bıraktım o kadar ki elimde yün,şiş,bobin ne varsa hepsini dağıttım...
El işi yapan blogcu arkadaşlarımı ziyaret ediyorum  o kadar beceriklilerki yaptıkları el işlerini gördükçe içim gidiyor acaba dedim bende tekrar el işi yapmaya başlasam olurmu..
Yani bizim evde tekrardan yün şiş vs.. stoğuna başlandı...Belki eskisi kadar el işlerimin başına oturamam ama yinede ortaya bir şeyler çıkar diye düşünüyorum....
Bloğunu severek takip ettiğim sevgili Suzan hobi arkadaşımdan patik örneği alıp yaptım sağolsun çokta güzel anlatmış ama ne yazıkki bloğunu kapatmış ve netten kaldırmış dilerim tekrar yazmaya başlar paylaşımdan dolayı Suzan arkadaşıma çok teşekkür ediyorum..
Şimdi sıra patiğin yapılışında dilim döndüğünce fotoğraflarla anlatmaya çalışayım...
İlk patiğimi üç numaralı şişle ördüm gevşek bir patik ortaya çıkınca bu patiğimi iki buçuk numaralı şişle ördüm...
 İlk önce siyah iple 90 ilmek aldım...5 sıra siyah renkte ördüm...

Daha sonra sarı ipe geçtim...3 ilmek sarı iple ördüm 1 ilmek örmeden boş olarak aldım resimdeki gibi yaparak sırayı bitirdim....

Patiğin ön kısmına geçtim sarı iple olanları haroşa olarak düz ördüm siyah ilmeğe geldiğim zaman resimdeki gibi ipi arkaya atıp ilmeği örmeden geçirdim sarı ipi tekrar öne aldım devam ettim...
Bu şekilde 3 sıra ördüm...

3 sıranın sonunda patiğin ön ve arka resimi..
Sarı ipi bırakıp siyah ipi aldım yine aynı şekilde  patiğin arka yüzünden 3 siyah örüp ortadaki sarı ilmeği boş geçtim resimdeki gibi...
Patiğin ön tarafı zaten resimlerden örnek anlaşılıyor...
Bu şekilde siyah iplede 3 sıra ördüm...
Son kez sarı ipe geçip aynı şekilde 3 sıra ördüm...
 Artık sarı iple işim bitti siyah ipe geçip 5 sıra ördüm 5 sıranın sonunda ön yüzden 10 tane ilmek kesip tekrar
5 sıra daha örüp patiği bitirdim.



Diğer tekinide aynı şekilde aynı yaptım ama onun 10 tane ilmeğini patiğin arka yüzüne başlarken kestim...
Şimdi sıra patiği dikmekte...
Patiğin resimdeki gibi ön kısmını katladım...
Uzun kenarınıda kıvrılan kısımla birleştirip diktim...
Kenarlarınıda oyaladım en son küçük bir motif örüp süsledim...
Benden şimdilik bu kadar hepimize mutlu hafta sonları dilerim...