YA RABBİM VATANIMIZI KORU İÇ VE DIŞ DÜŞMANLARIN ŞERRİNDEN MUHAFAZA EYLE.
ALLAHIM EZANLARIMIZI DİNDİRTME,BAYRAĞIMIZI İNDİRTME,GÜZEL ÜLKEMİZİ BÖLMEK İSTEYENLERE FIRSAT VERME ..
AMİN AMİN AMİN

GÜLLÜ PASTA

Hayırlı günler dilerim cümlemize...Pastamı ehliyet aldığım kurs için yapmıştım tarifine ve yapımına bakalım dilerseniz....
5 yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
Yarım çay bardağından biraz fazla sıcak su
1,5 paket kabartma tozu
1 su bardağından biraz fazla un
Yarım su bardağından biraz fazla buğday nişastası
Pastanın iç kreması için.
2 paket toz şanti
Süt
Pastanın dış kreması için.
2 paket kakaolu şanti
Süt 


Yumurta akları ve sarıları ayırdım...
Yumurta aklarını önce bir çimdik tuz ve iki damla limon suyuyla köpürmeye başlayana kadar çırptım...
Şekerin yarısını ilave edip çırpmaya devam ettim çırpılmış şanti kıvamına gelene kadar çırptım...
Yumurta sarılarınıda kalan şekerle sarının rengi açılana ve şeker eriyene kadar iyice çırptım...
Yumurta sarılarına  sıcak suyuda ilave edip biraz daha çırptım.....
Kuru malzemeleride eleyerek karışıma ilave ettim kuru malzemeler karışana dek biraz çırpıp bıraktım...
Yumurta aklarını sarılara spatula veya tel çırpıcıyla çırpmadan alttan üste doğru alarak yumurta aklarını öldürmeden yedirdim..
Teflon kalıbın dibine yağlı kağıt serdim kalıbın kenarlarınıda yağlamadım kalıba hamuru dikkatlice döktüm ısıtılımış ama çok sıcak olmayan fırında kürdan kontrolü yaparak pişirdim...
Pasdispanya soğuyunca ortadan ikiye kestim arasına beyaz şantiden sürdüm (arzuya göre meyve veya çikolata eklenebilir) üst katını kapattım...İnce bir kat kakaolu şantiden sürdüm..
Dolapta biraz dinlendirdikten sonra üzerini süsledim...

Dip not....
Şantiyi hazırladıktan sonra dolapta biraz bekletip kullanırsanız daha iyi sonuç verir..
Şantilerimizden biraz artıyor kalan şantiyi ister pastada daha fazla kullanarak veya başka bir yerde kullanarakta değerlendirebilir veya daha az şanti hazırlayabiliriz...Çırpılmış şantiyi çok fazla bekletmemek gerekiyor malum sütlü gıdaların ömrü fazla uzun olmuyor...
Pastayı süslerken ara ara dolapta dinlendirdimki şantiler erimesin süsleme daha güzel olsun...
Pastamı yaptığım kalıbın ölçüsü 25 cm...
Pastamı sevgili Gülcanın etkinliğine gönderiyorum...
Selametle kalın..
 


MARMELATLI KURABİYE

Mutlu,huzurlu bir hafta dilerim hepimize..
Haftaya tatlı başlayalım hafta boyunca ağzımızın tadı bozulmasın İnşaAllah..
Kurabiyeyi sevmeyen yoktur galiba ben çok severim...Bu sefer kurabiyelerimi marmeladlı yaptım tarifimize bakalım dilerseniz..
125 gram margarin
Yarım çay bardağı yoğurt
Yarım çay bardağı sıvıyağ
2 yemek kaşığı pudra şekeri( kurabiyeyi  tatlı seviyorsanız şeker miktarını biraz artırmakta fayda var)
1 paketten biraz az kabartma tozu
Un (2,5 bardak civarı)
Rondodan geçerilmiş kek kırıntısı
Marmelad
Margarin ve şekeri mutfak robotunda karıştırdım daha sonra sıvıyağ,yoğurdu ve 2,5bardak unu kontrollü olarak ekleyip hamur yaptım..
Ortalama ceviz kadar parçalar koparıp avucumda açtım ortasına burada tarifini verdiğim ayva marmeladından koyup kapattım...
Kurabiyelerin  bir kısmının üzerlerini kek kırıntısına bulayıp tepsiye dizdim ısıtılmış fırında pişirdim...
Kek kırıntısına bulamadığım kurabiyelerimide pişip ılıdıktan sonra üzerlerine pudra şekeri eledim...
Kurabiyelerimi sevgili Gülcanın ev sahibliği yaptığı etkinliğe gönderiyorum....
Selametle kalın...


MEYVELİ KÖSTEBEK PASTA


 Selamlar tüm ziyaretçilerime hepimize mutlu huzurlu hafta sonu dilerim...
 Şimdiye kadar köstebek pastayı yalnızca çocuklar sevdiği için yapardım artık kolayını buldum pastanın yarısını sevdiğim meyvelerle ve kakaosuz yapıyorum böylece benimde damak tadıma hitab ediyor...
İlk yaptığım pastayı şeftalili ikincisinide çilekli yaptım...
Pastayı nasıl yapmışım bir bakalım dilerseniz....
Pastayı pişirdiğim kalıbın ölçüsü 25 cm ...
4 yumurta
1 su bardağından biraz fazla toz şeker
1 su bardağından biraz fazla süt
Yarım su bardağı sıvıyağ
1 paketten biraz fazla kabartma tozu
3 su bardağı kadar un

2 yemek kaşığı kakao
3 yemek kaşığı süt
Bir kase kadar çilek
KREMASI
600 ml süt
1/2 çay bardağından biraz fazla un
1/2 çay bardağından biraz fazla  nişasta
1 çay bardağından biraz fazla toz şeker
1,5 yemek kaşığı toz krem şanti
Yumurta ve şekeri şeker eriyine kadar uzunca bir süre çırptım.... 
Süt ve sıvıyağıda ilave ettim kısa bir süre çırptım...Un ve kabartma tozunuda ekleyip karıştırdım...Unu az az ekleyip kıvamına dikkat etmekte fayda var...
Hamurundan biraz ayırdım kalan hamura kakaoyu,sütü ve bir çimdik kabartma tozunu ekledim karışına kadar çırptım...
Kalıbın alt kısmına yağlı kağıt koydum sade ve kakaolu hamuru kalıba döktüm ısıtılmış fırında pişirdim...
Şimdi sıra kremada....  
 Un,nişasta ve şekeri kuru olarak tencerede karıştırdım sütü ilave edip sürekli karıştırarak pişirdim....
 İlk sıcaklığı çıkınca toz şantiyi muhallebinin içine koydum mikserle güzelce çırptım..... .
 Soğuyan keki kaşıkla içinden oydum çıkan parçaları rondodan geçirdim kremayı kekteki boşluğa yaydım rondodan geçirdiğim kek kırıntılarını pastanın üzerine yaydım...
Rondodan geçirdiğim kek parçalarıyla şantinin üzerini kapladım..


Pastamı sevgili Gülcanın ev sahibliği yaptığı etkinliğe gönderiyor kolaylıklar diliyorum...


KAĞIT KEBABI


Selamlar arkadaşlar hepimizin ortak düşüncelerinden biridir akşama ne pişirsem  diye...
Bende sabah olduğunda hatta bir gün önceden düşünürdüm akşama ne yemek yapsam  diye artık kolayını buldum hafta başında yemek listesi yapıyorum böylece her gün ne pişirsem diye düşünmekten kurtuldum..
Bizim evde son zamanlarda sık yapılan yemeklerden biride  kağıt kebabı hem pratik hemde bu şekilde evdekilere sebze yedirebiliyorum..
Sevgili yemek bir aşk bloğundan ilham alarak kendi damak tadımıza göre yaptım... Yapım aşamalarına ve malzemelerine bakalım dilerseniz...
500 gram kuzu eti
3 tane orta boy patates
1veya 2 tane havuç
1 baş kuru soğan
1 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı zeytinyağ
tuz,kimyon
Etleri kuşbaşı doğradım...Patateslerin kabuklarını soyup doğradım bir kaba aldım... Havucun kabuklarını kazıyıp dilimledim....
Bütün malzemeleri bir kaba alıp harmanladım..
Dört parça yağlı kağıt hazırladım harmanladığım karışımdan yağlı kağıtlara paylaştırdım...Hava almıyacak şekillde yağlı kağıtları  kapattım..
Yağlı kağıtları aliminyum folyo yerine tekrar ikinci bir yağlı kağıtla sardım...
Paketleme işlemi önemli eğer düzgün paket yapılmazsa hava alıcağı için etler pişmez veya yemek kurur artı yemek yanabilir..
Fırında yaklaşık iki saat pişirdim...
Şimdilik benden bu kadar selametle kalın...





ŞEFTALİLİ SÜTLÜ TATLI

Güzel bir gün dilerim tüm ziyaretçilerime... 
Kış mevsiminin sonunda şeftalili tatlıda nereden çıktı diyeceksiniz geçen yaz dondurucuya şeftali koymuştum baktım yaz kapıda yavaş yavaş dondurucuyu boşaltmak lazım..
 Meyveli lezzetleri sevdiğim için sütlü tatlı yapıverdim....
Malzemelerimize ve yapımına geçelim dilerseniz...
1/2 litre süt
1/2 çay bardağı un
1/2 çay bardağı nişasta
1 çay bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı toz krem şanti
Şeftali
Un,nişasta ve şekeri kuru olarak tencerede karıştırdım sütü ilave edip sürekli karıştırarak pişirdim....
  Daha sonra toz şantiyi muhallebinin içine koydum mikserle güzelce çırptım......Kaselere paylaştırdım..
Dondurucudan çıkardığım şeftaliyi kaselerdeki muhallebiyle karıştırdım...
Şeftaliyi dondurucuya koymadan önce küçük parçalara kesmiştim...Dondurucudan çıkardığım şeftalileri buzu çözülmeye başladığında kullandım..
Şeftaliler fazla buzlu olursa muhallebiyi sulandırabilir buzun çok fazla çözülmesini beklersek bu sefer şeftaliler kararır ve fazla yumuşar bekleme aşamasını iyi ayarlamak lazım...

 
Sağlıcakla kalın..
 



GÖZLEME NASIL YAPILIR

Kahvaltı sofrası için çayın yanına çok iyi giden bir lezzettir gözleme bazen börekle uğraşmayım ama onun gibi lezzet versin dersek yine aklımıza gelir gözleme...(Pek bir şiirsel oldu)
Geçenlerde sevgili Zelihada görünce uzun zamandan beridir gözleme yapmadığımı farkettim hemen yufkamı alıp gözleme yapımına geçtim...
Nasıl yapmışım bir bakalım...
Yufkayı ortadan ikiye böldüm masanın üzerine yaydım resimdeki gibi yufkanın kenarlarını ortada birleştirdim...
Daha sonra alttan yukarı doğru katladım..Resimler gece çekildiği için malesef pek güzel çıkmadı...

Patates ve çökelekten yufkanın üzerine yaydım elimle patateslerin üzerine hafif bastırdım...
Alttaki yufkayı patateslerin üzerine kapattım... 
Ortadan ikiye kestim yufkanın kenarlarını biraz bastırdımki çevirirken açılmasın..
Yağladım teflon tencerede altı ve üstünü pişirdim...
Afiyet şifa olsun...





CEVİZLİ YOĞURT TATLISI


Hayırlı Cumalar arkadaşlar hepimizin Cuması mübarek olsun Rabbim bizleri bu mübarek günün hürmetine af eylesin..
Tatlı sevmeyen yoktur herhalde ben çok seviyorum zaten hamur işi lezzetlerini çok seviyorum..
Cahide bacım bayat ekmeklerin atılmaması için çok güzel tarifler üretmiş buda benim aklıma çok güzel fikirler getirdi...

Yaptığım hamur işlerine tarifi uygun olanlara belli miktarda bayat ekmekten yaptığım galeta unu ekliyorum böylelikle hem değişik lezzetler elde ediyorum hemde bayat ekmekleri ziyan etmiyorum...
Tatlıyı nasıl yapmışım bir bakalım...
3 yumurta
5 yemek kaşığı yoğurt

4 fincan şeker
5 fincan un
1 fincan galeta unu
1 paket kabartma tozu
1 fincan dövülmüş ceviz
ŞERBETİ İÇİN
4 su bardağı su(Daha hafif tatlı isterseniz su ve şekeri yarımşar bardak azaltın)
4 su bardağı şeker
3,4 damla limon suyu
Yumurta ve şekeri iyice çırptım.

Daha sonra yoğurdu ekleyip biraz daha çırptıktan sonra unları ve kabartma tozunu ilave ettim yağlanmış tepsiye döktüm ısıtılmış fırında pişirdim,tatlı sıcakken soğuk şerbeti gezdirdim.
 Daha önce artan kekten kurabiye yapmıştım tarifi burada 
Artan kekten kurabiye yapıcaksanız iki renkli yapmanızı tavsiye ederim burada görebilirsiniz... 
Mutlu hafta sonu dilerim...


TAVUK ŞİŞ NASIL YAPILIR


Hayırlı bir hafta dilerim tüm ziyaretçilerime...Günlerden beridir  soğuk algınlığıyla mücadele etmekteyim..Çocukken hastalandığımda ne kadar çabuk iyileşirdim..
Hele antibiotiği nadiren kullanırdım şimdi o kadar ilaç içmeme rağmen hastalık günlerce sürüyor bir tek ben değilim çevremdeki çok kişi bu şekilde...
Rabbim hasta olan cümle kullarına şifalar ihsan eylesin...
Konveksiyon fırınımı çok sık kullanırım ve çok memnunum...
Sevgili Yeşimden Allah razı olsun onun vesilesiyle tanıştım bu fırınla ne yazıkki Yeşim arkadaşım bloğunu kapattı İnşaAllah iyidir bir sorunu yoktur dilerim tekrar blog dünyasına geri döner...
Tavuk şişi nasıl yapmışım bir bakalım..Fotoğraf yemek yemeye iki dakika kala çekildiği için pek istediğim gibi olmadı...
Kemiksiz tavuk baget
Sıvıyağ
Salça
Tuz
Tavuk etini kuşbaşı doğradım yıkayıp suyunu süzdürdüm salça,sıvıyağı ,tuz ve karabiberi tavukla beraber harmanladım dolapta bir saat beklettim...
Etleri tahta şişlere dizip teflon tepsiye koydum üzerine biraz zeytinyağı gezdirdim konveksiyon fırında altı ve üstü kızarana kadar pişirdim...
Hem  pratik hem lezzetli oluyor benden şimdilik bu kadar tez zamanda soğuk algınlımı atlatıp buralarda olabilmek dileğiyle selametle kalın... 
 




AYVA MARMELADI

Hayırlı Cumalar dilerim tüm ziyaretçilerime Cumamız mübarek olsun arkadaşlar...
Malum ayva zamanı geçenlerde pazarda sarı sarı ayvaları görünce pek beğenip alıverdim yenmeyip kalınca ayva marmeladı yapayım kurabiye ve pastada kullanırım diye düşündüm...(Dervişin zikri neyse fikri odur derlerya benimde aklım hep kek,pastada:)))))
Pembe kekik arkadaşımdaki tarifi biraz değiştirip yaptım ...
3 tane orta boy ayva
3 çay bardağı şeker(çok tatlı sevmiyorsanız şeker miktarını azaltabilirsiniz)
1 çay bardağından biraz fazla su
4,5 damla limon suyu
Ayvaları iyice yıkadım rendeledim çekirdeklerini çıkardım varsa bir tülbentin içine koymak en güzeli benim elimin altında tülbent olmadığı için direk tencereye koydum marmelat piştikten sonra çekirdekleri aldım...
Rendelediğim ayvaları bir tencereye koydum üzerine şekeri ekledim 10 dakika kadar beklettim..
Suyu ilave ettim çekirdekleride koyup marmelat kıvamına gelene kadar orta ateşte arasıra tahta kaşıkla karıştırarak pişirdim...
Marmelad kıvamına gelmesine yakın en son limon suyunu ekleyip  biraz daha ocakta tuttuktan sonra marmeladımız hazır yapıcak olan arkadaşlara kolay gelsin...
Şimdilik benden bu kadar mutlu hafta sonları dilerim....