YA RABBİM VATANIMIZI KORU İÇ VE DIŞ DÜŞMANLARIN ŞERRİNDEN MUHAFAZA EYLE.
ALLAHIM EZANLARIMIZI DİNDİRTME,BAYRAĞIMIZI İNDİRTME,GÜZEL ÜLKEMİZİ BÖLMEK İSTEYENLERE FIRSAT VERME ..
AMİN AMİN AMİN

KÜLAH BÖREĞİ


Selamlar tüm ziyaretçilerime nasılsınız hepiniz iyisinizdir İnşaAllah...
Benim bir haftam çok yoğun ve birazda stresli geçti babam ameliyat oldu çok şükür ameliyatı iyi geçti hastaneden taburcu oldu..
Rabbim şifa bekleyen bütün kullarına şifalar ihsan eylesin...
**************************
Külah böreğini kanal d nin mutfağım proğramında seyretmiştim bende denedim...
Böreği  tarifteki gibi tereyağıyla yaptım kıtır kıtır bir börek oldu...
Ben kıtır lezzetlerden ziyade yumuşak lezzetleri seviyorum ve daha rahat yiyebiliyorum bu yüzden sonradan yaptığım külah böreğimdeki yağı değiştirdim...
Şimdi malzemelerine ve yapımına bakalım dilerseniz....
5 adet yufka
1 kase kadar su ve sıvıyağ karışımı
Haşlanmış patates
Çökelek
Ispanak
Tarifimizin videosunu seyretmek isterseniz tıklayın

 Bir tane yufkayı tezgaha serip üzerine su ve sıvıyağ karışımından sürülür....
İkinci yufkada ilk yufkanın üzerine serilip tekrar sıvıyağ karışımından sürülür beş kat olana kadar bu işlem yapılır
 Her katı yağlanan yufkalar sekiz eşit parçaya kesilir. 
Yufkaların üzerine iç harcımız koyularak uçları kapatılmadan kalınca sarılır ve ortadan verev kesilir....
Börekler tepsiye dizilir....
 Üzerine yoğurt,sıvıyağ ve yumurta karışımından sürülür ısıtılmış fırında pişirilir...
Gevrek lezzetleri seviyorsanız sıvıyağ yerine tereyağ veya hem tereyağ hem sıvıyağı karıştırıp böreklerin üzerine sürebilirsiniz...
Şimdilik benden bu kadar selametle kalın...


FIRINDA GÖZLEME VEYA KAPALI PİZZA



Sizlere istediğiniz iç harcı kullanarak yapabileceğiniz bir tarif vereceğim.....
İster çayın yanına ister sahur sofraları için hem pratik hemde lezzetli bir tarif...
Tarifimize geçelim dilerseniz...
1 su bardağı ılık su
Bir çimdik yaklaşık yarım çay kaşığı maya
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Un
Domates
kaşar peyniri
Sivri biber
Domates sos
Malzemelerle yumuşak bir hamur yoğurdum dinlenmeye bıraktım bende bu arada iç malzemesini hazırladım....
Domatesi dilim dilim doğradım biberleride orta kalınlıkta kestim kaşar peynirinide rendeledim....

Orta boy portakal kadar hamur alıp unlanmış zeminde merdaneyle hamura ara ara un serperek açtım...
Koyuca domates sosundan bir iki kaşık sürdüm hamurun fazla ıslanmamasına özen gösterdimki hamur yırtılmasın..
Domates dilimlerinden doğradığım biberlerdende koydum en üstüne rendelediğim kaşar peynirindende serptim hamuru çiğ börek yapar gibi kapattım...
Tepsiye dizdim üzerine arzuya göre biraz zeytinyağı sürdüm...
Isıtılmış fırında pişirdim....
Bu tarifi emel arkadaşımda görmüştüm ben tarifi değiştirerek kendi damak tadımıza göre yaptım...
Selametle kalın...
 




TEPSİ KEKİ

Selamlar tüm ziyaretçilerime mutlu,huzurlu ve sağlıklı bir hafta dilerim...
Önceleri çeşit çeşit kek kalıbları,tekli kek kalıblarımız yoktu keki çırpar ya ocak üstünde kek tenceresinde yada aliminyum tepside pişirirdik..
Şimdilerde imkanlar o kadar çok arttıki üstelik fiyatlarda uygun hemen hemen her markette bulunan bir liralık kağıt kalıplar(ne kadar sağlık bilemiyorum ben artık pek kullanmıyorum veya güvenilir yerden almaya çalışıyorum) ve daha bir çok çeşit var..
Çok uzun zamandan beri tepside kek yapmamıştım dün kek yaptım ve tepside pişirdim eski günleri anmış oldum..
Tarife geçelim dilerseniz...
3 yumurta
2 çay bardağı şeker 
1çay bardağı sulu yoğurt
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ 
4,5 çay bardağı un
1 paketten biraz fazla kabartma tozu 
Damla çikolata
Yumurta ve şekeri köpük köpük olana dek çırptım..
Süt.sıvıyağ ve yoğurdu ekleyip kısa bir süre daha çırptım...
Unu ve kabartma tozunu eleyerek karışıma ekledim malzemeler karışına dek kısa bir süre çırptım...
Yağladığım tepsiye kek hamurunu döktüm...
Damla çikolata serpip ısıtılmış fırında pişirdim..
*Yumurta ve şekeri köpürtene kadar çırptıktan sonra diğer malzemeleri eklerken çok fazla çırpmamaya özen gösteriyorumki kabaran yumurta sönmesin.....
 


EL AÇMASI GÖZLEME



Gözlemeyi sevmeyen yoktur diye düşünüyorum birde el açması olursa çok daha lezzetli olur...
Eskiden dışarıdan hazır alınan gıdalar daha değerli daha kıymetli olurdu şimdilerde tam tersi oldu misafirliğe giderken veya evimize misafir geldiğinde ev yapımı gıdalar çok daha güzel oluyor ve daha çok beğeniliyor..
Bende hamuru evde açarak gözleme yaptım..
Tarifimize geçelim dilerseniz...
1,5 su bardağı ılık su
1 yemek kaşığı sıvıyağ
yarım çay kaşığı maya
tuz

Haşlanmış patates
Kıyılmış maydanoz
Çökelek


Elime fazla yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurdum...

Üzerini ıslak bezle örtüp dinlenmeye bıraktım...
Bu arada gözlemenin içini hazırladım...
Haşladığım rendelediğim patatesi,maydanozu ve çökeleği karıştırdım biraz sıvıyağ ekleyince içimiz hazır oldu...
Cevizden daha büyük bezeler koparıp un serperek açtım iç malzemesinden koyup kapattım..
Az yağlı teflon tavada pişirdim...
Afiyet şifa olsun....




ÇEKİLİŞ HABERLERİ

Hayırlı,huzurlu ve sağlıklı bir hafta dilerim hepimize...
Blogcanlarım çekiliş düzenlemişler bende katılıyorum sizde katılmak isterseniz  buyrun..
Sevgili Bircanın çekilişi için bir tık...
İkinci çekiliş haberim sevgili Melisadan katılmak için bir tık
Ve son çekiliş haberim sevgili Ceydanın katılmak için bir tık
Şimdilik benden bu kadar selametle kalın....


ÇİĞ BÖREK


 Hayırlı Cumalar arkadaşlar Cumamız mübarek olsun...
Çiğ börek yapımını hepimiz biliyoruz ama püf noktalarına dikkat edince lezzeti,görünüşü daha bir güzel oluyor...
Geçenlerde mutfağım proğramında Eskişehirli marifetli bir arkadaşımız çiğ börek yaptı  püf noktalarını anlattı bende denedim çok güzel oldu sizde seyretmek isterseniz linki burada
Tarifimize geçelim dilerseniz...
1 su bardağı ılık su
Tuz
Bir çimdik maya
Un
İç harcı için..(ben patatesli iç kullandım)
Haşlanmış rendelenmiş patates
Kıyılmış maydanoz
Tuz

Önce hamuru hazırladım.....
Su,maya,tuz ve unla yumuşak bir hamur yaptım...
Hamuru ortalama  ceviz kadar bezelere ayırdım....
Nemli bez örtüp dinlenmeye bıraktım..
İç harcını hazırladım unla açtığım hamura patatesli harçtan yaydım..
Hamuru kapatıp kenarlarını mutfak ruletiyle kestim...
Böreklerin hepsine aynı işlemi uyguladım yağı iyice ısıttım...
Böreklerin üzerindeki fazla unu silkeledim sıcak yağa koydum böreklerin kenarlarına ek olmayan diğer tarafa maşayla hafif hafif vurdum böylece börekler iyice kabardı....
Börekleri çevirerek eşit miktarda her yerini pişirdim...
Çiğ böreğin daha güzel olması için bir kaç püf noktası...
*Böreklerin içine sürecelecek malzemeyi braz su ve yağla inceltmek lazım ki böreklerin içine rahat sürülsün topak topak olmasın...
*Börekleri bol ve sıcak yağda kızartmak gerekiyor..
*Böreklerimizin kapatırken hava almıyacak şekilde kapatmak gerekiyorki kızartırken içindeki havayla kabarsın..
*Böreklerimizi yağın içine atarken aynı zamanda atmak gerekiyor ara ara tencereye atarsak yağın ısısı düşer börekler istediğimiz gibi kızarmaz...
Şimdilik bende bu kadar selametle kalın...


MİRAÇ KANDİLİ


Miraç kandilimiz mübarek olsun Rabbim günahlarımızı af edip dualarımızı kabul buyursun..
Kandil gecemizi layıkıyle geçirmeyi bizlere nasip eylesin..


MARMELATLI KURABİYE


Çocuklarda bende atıştırmalık şeyleri sevdiğimiz için evde kek kurabiye gibi gıdaları bulundurmaya çalışıyorum..
Burada tarifini verdiğim marmelattan kurabiye yaptım tarifimize geçelim dilerseniz...
Yarım paket margarin
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı pudra şekeri
yarım çay kaşığından az kabartma tozu
Marmelat
 Oda ısısındaki margarini,sıvıyağı,şekeri elimle karıştırdım aldığı kadar un ve kabartma tozuyla çok yumuşak olmayan hamur yaptım...
Hamurun kıvamını iyi ayarlamak gerekiyor un az gelip hamur yumuşak olunca kurabiyeler pişerken  yayılıyor un fazla gelince sert kurabiyeler oluyor...
Hamurdan ceviz kadar parçalar koparım yuvarladım (sabrınız varsa daha minik kurabiyeler yapabilirsiniz sunumu ve yemesi daha hoş oluyor)ortasına parmağımla çukur yaptım ısıtılmış fırında pişirdim..
Kurabiyeler pişerken kabarırsa çukur kısmını kaşıkla bastırabilirsiniz..
Kurabiyeler soğuyunca boşluklara marmelat koydum..
Afiyet şifa olsun...


MARMELAT YAPIMI



Hayırlı,huzurlu ve sağlıklı bir hafta dilerim hepimize...
Pazara veya markete gittiğim zaman çeşit çeşit meyveleri gördüğümde heleki çürük çarık değilse dayanamayıp biraz fazlaca alırım bizim evdede ne yazıkki meyve pek tüketilmez...
Bende kalan meyveleri kullanmanın yolunu buldum marmelat yapıp kahvaltıda,tatlılarda,pastalarda kullanıyorum...
Bunlardan biride burada yaptığım marmelatlı kek tarifim...
Marmelatı göz kararıyla yapıyorum eğer meyve az tatlıysa şekeri biraz artırıyorum...
Tarifimize geçelim dilerseniz....
Arzu ettiğiniz kadar şeftali veya çilek
Tozşeker
2-3 damla limon suyu

Marmelat yapacağım meyveleri güzelce yıkadım yapraklarını varsa çekirdekleri ayıkladım çilek marmeladı yaparken  çilekleri rondodan geçirip (tembellik yapıp şeftalileri geçirmedim) uygun bir  tencereye koydum...
Marmelat yapacağım meyveler az ise küçük bir tencere tercih ediyorum...
Meyveler tencerede ince bir tabaka olucak kadar koyuyorum üzerine şekeri gezdiriyorum dolabta bazen bir gece vaktim yoksa daha az bekletiyorum...
Ocağa alıp kaynamaya başlayınca üzerindeki köpükleri ara ara tahta kaşıkla alıyorum marmelat koyulaşınca limon suyu ekleyip biraz daha ocakta tuttuktan sonra alıp soğumaya bırakıyorum kabuk bağlamaması için ara ara karıştırıyorum...
Marmelatamız hazır...
Yaptığım marmeladı kurabiye yapımında kullandım en kısa zamanda tarifi yayınlayacağım İnşaAllah....
*Eğer fazla meyveden marmelat yapılacaksa büyükçe bir tencereye bir kat meyve parçaları veya püresi bir kat şeker tekrar meyve tekrar şeker koyarak yapılabilir diye düşünüyorum ben az ölçülerle yapıyorum.
*Marmelatı yapıp soğuyunca az az  buzdolabı poşetlerine koyup dondurucuya kaldırdım nasipse lazım olunca çıkarıp kullanacağım..
Şimdilik benden bu kadar selametle kalın...