YA RABBİM VATANIMIZI KORU İÇ VE DIŞ DÜŞMANLARIN ŞERRİNDEN MUHAFAZA EYLE.
ALLAHIM EZANLARIMIZI DİNDİRTME,BAYRAĞIMIZI İNDİRTME,GÜZEL ÜLKEMİZİ BÖLMEK İSTEYENLERE FIRSAT VERME ..
AMİN AMİN AMİN

HAŞHAŞLI REVANİ


Bu günkü tarifim İftar soframız için yaptığım haşhaşlı revani  tarifi evdekilerde çok beğendi tekrar yapılması için ısrar edildi mutlaka denemenizi tavsiye ederim...
Tarifi sevgili Aslıdan aldım hafif,lezzetli ve kolay bir tatlı...
Tarifimize geçelim dilerseniz...
3 tane yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı haşhaş
1 su bardağı irmik
1 su bardağu süt
1 su bardağı sıvıyağ
1,5 su bardağı un
2 paket vanilin
1 paket kabartma tozu
Şerbeti:
2,5 bardak toz şeker
3 bardak su
1 tatlı kaşığı limon suyu
2 poşet krem şanti
400 ml süt kullandım(sütü biraz azaltarak kullanırsanız sonuç daha iyi olur)
 Kek için yumurta ve şekeri köpürene kadar çırptım önce sıvı malzemeleri ekledim hafif çırptım daha sonra kuru malzemeleri ekleyip biraz daha çırptım en son haşhaşı ekleyip çırptıktan sonra  yağlanmış dikdörtgen büyük borcama döküp ısıtılmış fırında pişirdim soğumaya bıraktım.
Şerbet için şeker ve suyu yaklaşık 10 dk kaynatıp limon suyunu ekledim bir taşım daha kaynatıp ocaktan aldım....
 4-5 dakika beklettikten sonra soğuyan kekin üzerine sıcak şerbeti döktüm.
Kek şerbetini çekip soğuyunca üzerine önceden sütle çırpıp hazırladığım dolapta beklettiğim şantiyi sürdüm...
Tatlıyı dolapta dinlendirdikten sonra servis yaptım..
Afiyet şifa olsun..



İFTAR SOFRAMIZ


Yalnızlığı fazla sevmiyorum sağlığım el verdiği sürece hareketli yaşamı daha çok seviyorum misafirler gelip gitsin sohbetler edilsin sevinçler üzüntüler paylaşılsın istiyorum...
Pazar günü benim için güzel bir gündü iftara misafirlerimiz vardı bende sizlerle iftar soframızı paylaşmak istedim...
Menüde:
Yoğurt çorbası
Etli nohut
Köfteli patlıcan
Pilav
Mevsim salatası
Semizotu salatası
Haşhaşlı revani vardı
Tarifleri Allahın izniyle paylaşacağım İnşaAllah...
Selametle kalın...




ŞEFTALİ REÇELİ NASIL YAPILIR


 Hayırlı,huzurlu,sağlıklı bir hafta dilerim hepimize...
Geçenlerde pazardan şeftali aldım birazınıda reçel yapmak için kullandım....
Çok fazla reçel yapmadım yiyip tüketebilceğimiz kadar yaptım...
Hem şeftali hemde vişne reçeli yaptım bu gün şeftali reçelinin tarifini vereceğim kısmetse vişne reçeli tarifinide yakında yayınlarım İnşaAllah...
Tarifimize geçelim dilerseniz....
2 tane büyük şeftali
1,5 bardaktan biraz fazla şeker (fazla tatlı sevmiyorsanız biraz azaltın)
1 tane limon tuzu
Şeftalilerin kabuklarını soydum minik minik doğradım çok fazla küçük parçalara ayırmadımki kaşığa gelebilsin...

Doğradığım şeftalileri tencereye  koydum üzerinede toz şekeri ekledim ertesi güne kadar beklettim...
Ertesi gün tencereyi ocağa koydum ocağın küçük gözünde orta ateşte kaynayana kadar tuttum..
Kaynayınca ocağın altını biraz kısıp pişirmeye bıraktım kıvamını kontrol etmek için ara ara tahta kaşıkla karıştırdım....
Ocaktan almaya yakın limon tuzunu ekledim...
Benim yaptığım reçelin ölçüsü az olduğundan olsa gerek  üzerinde çok fazla köpük oluşmadı...
Reçelin rengi değişip kıvamı koyulaşınca kapattım...
Soğuyana kadar tencerede tuttum daha sonra cam kaseye boşalttım...
Afiyet şifa olsun....


SADE MUHALLEBİ


Hayırlı günler tüm ziyaretçilerime...
Tatlıyı çok seviyorum daha hafif ve besleyici olması sebebiyle sütlü tatlıları tercih ediyorum..
Sevgili Cahide bacımda gördüğüm muhallebiyi iftar sofrası için yaptım...
Sade olarak yaptığım muhallebiyi yakında vişnelisini yaparım kısmetse burada yazdığım gibi  bu sene bizde vişne çok revaçta...
Ben ölçüleri azaltarak muhallebimi yaptım...
Tarifimize geçelim dilerseniz...
4 su bardağı süt
4 tatlı kaşığı tepeleme buğday nisaştası
4 yemek kaşığından biraz fazla şeker
Üç su bardağı sütü tencereye döktüm şekeri ekledim tencereyi ocağa koydum biraz karıştırdımki şeker kolay erisin..
Bir bardak sütle nişastayı karıştırdım süt iyice ısınınca sütle karıştırdığım nişastayı karıştırarak tenceredeki sütün içine ilave ettim...
Tel çırpıcıyla karıştırmaya devam ettimki muhallebi topaklanmasın...
Biraz daha pişirip göz göz olup muhallebi kıvamına gelince ateşten alıp kaselere paylaştırdım..

Afiyet şifa olsun...




TAVUK SUYUYLA YOĞURT ÇORBASI


Mübarek Ramazan ayını neredeyse yarıladık bile....
Ramazanın sonu yaklaştıkça üzülüyorum başka hiç bir ayda bu güzelliği yaşayamıyoruz...
Camiler dolup taşıyor insanların çoğunda tatlı bir sakinlik güleryüzlülük ve huzur var...
Elinde imkanı olan az veya çok hayır yapmaya çalışıyor...
Rabbime binlerce şükür olsun bize böyle güzellikler verip  bi haber yaşatmadığı için...
Ramazan sofralarının vazgeçilmezlerinden biride çorbadır daha önce burada tarifini verdiğim yoğurt çorbasını bu kez tavuk suyuyla yaptım..
Tavuk ilgili duyduklarımızdan dolayı eskisi kadar tavuk almıyorum...
Uzun zaman önce tavuklu pilav yapmak için tavuk almıştım tavuğu haşlayıp suyunu plastik bardaklara koydum dondurucuya kaldırdım.....
Çorbanın yapımına geçelim dilerseniz....
1 su bardağı yoğurt
1 yumurta
1 yemek kaşığı tepeleme un
3 su bardağı su
1 su bardağı resimdeki gibi donmuş tavuk suyu
2 diş sarımsak
Zeytinyağ
Tuz
Nane
Tencerinin içine yoğurdu,yumurtayı,unu ve tuzumuzu koyalım tel çırpıcıyla iyice çırpalım...
Daha sonra suyumuzu koyalım  iyice karıştıralım ki çorbamız pişerken yoğurt kesilmesin...
Buzlu halde tavuk suyunuda ekleyip karıştıralım...
Tencerimizi ocağa koyalım karıştırarak pişirmeye başlayalım iki diş sarmısağımızı soyup çorbamıza ekleyelim...
Çorbamız yavaş yavaş koyulaşmaya başlıyacak indirmeye yakın damak tadına göre zeytinyağı ve nane ekleyip biraz daha pişirdikten sonra ocaktan alalım tenceremizin kapağını bir müddet açık bırakalım...
Çorbamız hazır afiyet şifa olsun..


VİŞNE SUYU NASIL YAPILIR


Vişne suyunu sevmeyen yoktur herhalde soğuk haliyle ve muhteşem rengiyle insanı hayran bırakıyor..
Evdekiler vişne suyunu sevince bende bolca alıp burada yayınladığım şekilde dondurucuya koydum...
Bu sene vişne bizde bolca alındı bolca kullanıldı ister kek ister sütlü tatlı istersenizde meyve suyu olarak tüketilebilecek harika bir meyve...
Beni mutlu eden çocukların hazır meyve suyu,soğuk çay yerine ev yapımı katkı maddesi olmayan içecek tüketmeleri...
Genelde vişnelerin çekirdeklerini çıkarırım bu sefer çekirdekli kullandım tarifimize geçelim dilerseniz...
300 gramdan biraz fazla vişne (dondurucudan çıkarıp buzlu haliyle kullandım)
Yarım bardaktan biraz fazla şeker (çok tatlı sevmiyorsanız şekeri biraz azaltabilirsiniz)
3,5 bardak su
Vişneleri,suyu ve şekeri tencereye koydum bir kaç kez karıştırdımki şeker daha kolay erisin vişneler çatlayıp pişine kadar bekledim daha sonra ateşten alıp soğumaya bıraktım...
İnce süzgüden geçirdim ev yapımı vişne suyumuz hazır..
Afiyet şifa olsun....




VİŞNELİ KEK

Hayırlı Cumalar arkadaşlar bu gün vişneli kek yaptım tarifimi sıcağı sıcağına paylaşmak istedim...
Hadi buyrun...
3 yumurta
1 su bardağı şeker

Çeyrek su bardağı sulu yoğurt süt ekleyerek bardağı tamamladım
Yarım su bardağı sıvıyağ
2,5 bardak un
1 paket kabartma tozu

1 kase vişne
Şeker ve yumurtaları köpük köpük olana kadar çırptım...
Süt,yoğurt ve sıvıyağı ekledim çok az karıştırdım...
Unu ve kabartma tozunu eleyerek yumurtalı karışıma ilave ettim un karışacak kadar çırptım..
Kalıbın içine hamuru boşalttım....
Vişne tanelerini sevgili Muhterem arkadaşımda okuduğum gibi una bulayarak kekin üzerine dizdim....
Isıtımış fırında pişirdim ters çevirip servis yaptım afiyet şifa olsun...
Bu hamur ölçüsüyle resimdeki kek ve dört tanede küçük kek çıktı...
Not.Un ölçüsü unun kalitesine göre değişebiliyor.




VİŞNE DONDURUCUYA NASIL KONUR


Pazara gittiğim zaman rengarenk güzellikleri görünce hayran olurum maydanozun yeşili çileğin,kirazın,vişnenin kırmızısı her biri ayrı güzel....
Rabbime binlerce şükür olsun o kadar güzel nimetler vermişki bize sofralarında olmayanlarada almayı yemeyi nasip eylesin...

Evdekiler vişne suyunu beğenince bende bolca alıp dondurucuya koydum daha kış gelmeden kullanmaya başladım bile neyse daha vişne sezonu bitmedi nasılsa..
İstediğimiz kadar vişne ben yaklaşık 1,5 kilo kadar aldım çürüklerini saplarını ayıkladım yıkadım süzgece koydum suyu süzüldükten sonra çekirdek çıkarıcı aletle çekirdekleri çıkardım..
Ortalama 250 gram ölçülerde ayırıp poşete koydum....
Kışlık hazırlıklarımı yaparken buradaki gibi poşetleyip dondurucuya kaldırıyorum...
Rabbim ağız tadıyla yemeyi nasip etsin....





PIRTIK BÖREĞİ


Mutlu,huzurlu,sağlıklı bir hafta dilerim cümlemize.....
 Ramazanın ilk günleri günler uzun hava sıcak nasıl oruç tutarız diye düşünsekte Rabbime çok şükür kolaylığını veriyor bir haftası geçti bile...
Buradaki yazımda söylediğim gibi hamur işleri bizim sahurun demirbaşlarındandır...
Bazen poğaça bazen börek bazende simit türü hamurişleriyle sahur sofralarımızı tamamlayacağız İnşaAllah..
Pırtık böreğini senelerdir yaparım yapımı kolay çok uğraştırmayan  bir börek...
 Tarifimize geçelim dilerseniz..
2 tane orta boy yufka
1 kase yağ ve su karışımı
Haşlanmış patates
Çökelek
Üzeri için:
1 yumurta sarısı
2 kaşık yoğurt(yoğurdu ve yağı göz kararı kullanıyorum)
Sıvıyağ
Orta boy tepsimizi (isterseniz tepsinin ölçülerini yazabilirim)yağlayalım bir tane yufkayı tepsiye kenarlarını taştırarak yayalım.....
İkinci yufkanın yarısını küçük parçalara bölelim tepsideki yufkanın üzerine yayalım sıvıyağ karışımından  fırçayla yufkaya sürelim...
İç harcımızı yayalım daha sonra diğer yarım yufkayı parçalara bölelim tepsideki iç harcın üzerine yayalım yufkanın üzerine sıvıyağ karışımından sürelim en son tepsinin kenarlarına taştırdığımız yufkayı tepsideki böreğin üzerine kapatalım..
Sıvıyağ,yoğurt,yumurta sarısını karıştırıp böreğimizin üzerine sürelim...
Isıtımış fırında pişirelim...
Böreğimi sevgili Gülcanın ev sahibliği yaptığı etkinliğe gönderiyor kolaylıklar diliyorum..
Afiyet şifa olsun





BEZELYE DONDURUCUDA NASIL SAKLANIR


Hayırlı Cumalar arkadaşlar Cumamız mübarek olsun...
Hem Ramazanımızın hemde Cumamızın kadrini kıymetini bilerek geçirmeyi Mevlam bize nasip eylesin...
Blogspotta  hemen hemen her gün bir sorun çıkıyor bir bakıyorum  izleyicilerim görünmüyor diğer gün bakıyorum blog listem görünmüyor hadi hayırlısı bakalım...
Kış için yavaş yavaş hazırlıklar başladı....
Bu hafta bizim pazarda bir iki tezgahta bezelye satılıyordu  artık bezelye zamanı bitti bitecek bende dondurucuda bulunan bezelyelere ek olarak biraz daha alıp dondurucuya kaldırdım Rabbim ağız tadıyla yemeyi nasip eylesin...
Sevgili Cahidenin sitesinden görüp bende bezelyelerimi hazırladım dolaba kaldırdım bakalım nasıl yapmışım...
Arzu ettiğimiz kadar bezelyeyi kabuklarıyla beraber yıkayalım suyunun süzülmesi ve kuruması için süzgece koyalım...
Bezelyeler kuruyunca ayıklayıp istediğimiz miktarlarda poşetleyip havasını alıp dondurucuya kaldıralım..
Dondurucuya koyacağım gıdaları buradaki  gibi poşetleyip kaldırıyorum.... 
Afiyet şifa olsun



BROVNİ TADINDA KURABİYE


Hayırlı Ramazanlar arkadaşlar Rabbime şükürler olsunki bizi tekrar mübarek aya kavuşmayı nasip eyledi...
Bizim sahur sofralarının vazgeçilmezi hamur işleridir bu akşamdan itibaren mutfakta fazla mesai olucak kısmetse...
Sevgili Cahide kardeşimin Ramazanla ilgili çok güzel bir yazısı okumanızı tavsiye ederim...
Uzun zamandan beridir kurabiye yapmamıştım evdekiler özellikle brovni tadındaki kurabiyeyi çok seviyorlar...
Daha önce burada tarifini verdiğim brovni kurabiyeden yaptım  benmari usulü erittiğim çikolataya batırdım file badem ve fıstıkla süsledim....
İsterseniz aşağıdaki fotoğraftaki gibi çikolataya bulamadanda hazırlayabilirsiniz... 




SÜTLÜ TATLI


Yeni haftamız hepimiz için mutlu,huzurlu sağlıklı geçer İnşaAllah...
Mübarek Ramazan ayının başlamasına bir hafta kaldı Rabbim layıkıyle geçirmeyi bizlere nasip eylesin...
Kanal d mutfağım proğramında seyretmiş bu tatlıyı..
Bende tarifi denedim damla sakızı kullanmadım ve reçelle değil çikolata sosla servis yaptım...
Tatlının bir kısmını küçük kaselerde bir kısmını kupta yaptım....  Muhallebiyi koyu yapmadığımdan olsa gerek muhallebileri ters çevirdiğimde biraz yayıldılar....
Videoyu seyretmek isterseniz tıklayın..
Tarifimize geçelim dilerseniz...
 1 litre süt
10 yemek kaşığı şeker
2 yemek kaşığı pirinç unu
2 yemek kaşığı nişasta
1 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı damla sakızı

Muhallebi için un, nişastası ve  pirinç unu karıştırılır. 
Nişasta ve unların üzerine şeker ile süt koyulur. 
Damla sakızı eklenen muhallebi harcı sürekli karıştırılarak pişirilir. 
İstenen kıvama gelen ve tencereye yapışmaması için karıştırılarak pişirilen sakızlı muhallebi, yapışmaması için ıslatılan kalıp olarak kullanılacak bardaklara dökülür....
Muhallebiyi bardaklara çok fazla koymamakta fayda var servis ederken ters çevirildiğinde dağılmasın...
 Muhallebiler soğuduktan sonra sunum tabağına ters çevrilerek şekli bozulmadan koyulur. 
Muhallebilerin üzerine çikolata sos dökülür servise hazır afiyet şifa olsun ...
Çikolatalı sos tarifim için bir tık