YA RABBİM VATANIMIZI KORU İÇ VE DIŞ DÜŞMANLARIN ŞERRİNDEN MUHAFAZA EYLE.
ALLAHIM EZANLARIMIZI DİNDİRTME,BAYRAĞIMIZI İNDİRTME,GÜZEL ÜLKEMİZİ BÖLMEK İSTEYENLERE FIRSAT VERME ..
AMİN AMİN AMİN

EVDE YOĞURT NASIL YAPILIR


Hayırlı Cumalar arkadaşlar Cumamız mübarek olsun..
Uzun zamandan beri yoğurdumu evde kendim mayalıyorum..
Ev yapımı yoğurtla ilgili birçok yazı okudum ve bir dizi video izledim..
Bilgilerimi ve tecrübelerimi birleştirdim artık evde yaptığım yoğurt kesinlikle hazır yoğurt gibi sert katı kıvamda....
Eğer tarifi dikkatle uygularsanız sizinde evde mayaladığınız yoğurtlar hazır yoğurtları aratmayacak kıvamda olucak..


Öncelikle güzel bir süte ihtiyacımız var benim bulabildiğim en iyi süt büyükşehir de yaşadığım için mandıradan aldığım açık süt...
Hadi buyrun mis ev gibi ev yoğurdunu yapmaya...,
*2 litre sütü suyla çalkaladığım uygun tencereye alıyorum....
*Tencereyi ocağın üzerine koyuyorum kapağını kapatmıyorum...
* Ara ara kepçeyle sütü karıştırıyorum ve havalandırıyorum kaynamaya başlayana kadar bu şekilde devam ediyorum..
* Süt kaynamaya başladıktan sonra aynı şekilde ara ara kepçeyle sütü  karıştırarak ve havalandırarak 20 dakikada kadar kaynatıyorum...
* Ocağı kapattıktan sonra süt istediğim ısıya gelene kadar yine ara ara kepçeyle havalandırıyorum ki üzeri kabuk bağlamasın suyu buharlaşsın..
* Serçe parmağımı sütün içine batırıyorum  yediye kadar sayıyorum parmağımı hafiften ısıracak kıvamda olduğunda sütüm mayalanmaya hazır demektir...
* İki yemek kaşığı dolusu yoğurdu bir kaseye alıyorum sütten göz kararı 3-4 kaşık kadar alıp yoğurda güzelce karıştırıyorum..
* Kasedeki yoğurdu süte ilave edip bir iki tur karıştırıyorum tencerenin kapağını yan kapatıyorum tam kapatmıyorum ki kapağında fazla su buharı oluşmasın sofra beziyle tenceremi sarıyorum...
* 5 saat kadar bu şekilde bekletiyorum daha sonra tencerenin kapağını açıyorum yoğurdum mayalanmış mı diye bakıyorum tencerem çok sıcaksa dolaba koymadan önce 15 dakika kadar dışarıda tutup daha sonra kapağı kapatmadan dolaba kaldırıyorum..
* Bir gece dolapta bu şekilde bekletiyorum iyice soğuyan yoğurdumu ertesi gün alıyorum kağıt havlu koyup suyunu çektiriyorum..
Islanan kağıt havluyu alıp üzerine tekrar yeni kağıt havlu koyup dolaba koyuyorum..
*Katı havluyla suyunu çektirme işlemini yoğurdun kıvamına bağlı olarak tekrarlıyorum...
*İmkanım varsa yoğurda kaşık vurmadan iki gece dolabta bekletip öyle tüketiyorum..
* Sütümüzü tencereye koymadan önce su ile çalkalıyorum ki süt kaynarken bir miktar olsa da dibi tutabiliyor..
 Dibi tutmasın diye su ile çalkalıyorum ve mümkünse kaliteli bir çelik tencere kullanmak gerekiyor..
Afiyet şifa olsun...




3 yorum:

  1. ev yoğurdu gibisi yok... elleriniz dert görmesin.

    YanıtlaSil
  2. Amin..Çok teşekkür ederim Emine hanım güzel yorumunuz için

    YanıtlaSil
  3. Ellerinize sağlık ev yoğurdu gibisi yok doğrusu =)

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için çok teşekkürler